Justiție

Soarta Partidui ȘOR va fi decisă în luna iunie

Soarta Partidui ȘOR va fi decisă în luna iunie

Nici din a şasea încercare, magistraţii Curţii Constituţionale nu au reuși să decidă soarta Partidului ȘOR. Ședinţa în care trebuiau să examineze sesizărea Guvernului privind verificarea constituţionalităţii partidului a fost amânată până pe 12 iunie.

ZFR

În debutul şedinţei de astăzi, juriştii guvernului și ai partidului Șor au precizat că sunt gata să-şi prezinte pledoariile.

EDUARD DIGORE avocatul Guvernului: „Onorată Curtea din parte Guvernului nu completări sau alte adăugiri. Mulţumesc.”

AURELIU COLENCO avocat, Partidul Politic Şor: „Din partea avocaţilor Partidului Politic Şor adăugări la documente nu sunt.”

NICOLAE ROŞCA preşedinte, Curtea Constituţională: „Plenul CC anunță întrerupere până la data de 12 iunie 2023, ora 10:00, pentru pregătirea și prezentarea pledoariilor în fața Curții Constituționale.”

Reprezentanţii Partidului Şor susţin că magistraţii Curţii Constituționale sunt supuşi presiunilor politice.

ZFR

AURELIU COLENCO avocat, Partidul Politic Şor: „Prin expunerile sale prim-ministrul, chiar şi alţi deputaţi din Parliament fac o presiune nemaipomenită asupra magistraţilor Curţii Constituţionale. Considerăm că asta este inadmisibil. În caz de hotărâre în defavoarea partidului Politic Şor noi avem destule probe să mergem la CEDO.”

EDUARD DIGORE avocatul Guvernului: „Guvernul a fost pregătit pentru pledoarii, pentru susţinerea acestora. Odată ce Curtea a decis în data de 12 că se vor prezenta pledoariile urmează să ne conformăm şi să fim pregătiţi pentru data de 12 iunie.”

Timp de şase zile, Curtea Constituțională a examinat sesizarea Guvernului Republicii Moldova. Au fost ascultate argumentele ambelor părţi şi au fost văzute imagini şi documentele prezentate ca probe. Guvernul a cerut din noiembrie 2022 scoaterea în afara legii a Partidului Șor, pe care îl acuză că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter