Extern

SUA pregătesc sancțiuni împotriva oficialilor georgieni care au promovat legea “influenței străine”

post-img
SUA
Sursa foto: official_white_house_photo

Funcționarii responsabili de promovarea legii georgiene de inspirație rusească privind “agenții străini” ar putea fi supuși înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie, conform unui nou proiect de lege care urmează să fie prezentat Congresului SUA și consultat de Politico Europe.

Proiectul avertizează că partidul de guvernământ Visul georgian “a îmbrățișat din ce în ce mai mult și în mod regretabil o politică de acomodare cu Federația Rusă”, ca parte a unei “turnuri din ce în ce mai iliberale”, scrie Calea Europeană.

Proiectul de lege adaugă că Tbilisi “a atacat în mod deschis SUA și alte organizații occidentale de promovare a democrației, precum și societatea civilă locală și internațională, în timp ce a îmbrățișat legături sporite cu Rusia în special, precum și cu China”.

Reprezentantul republican din Carolina de Sud, Joe Wilson, va prezenta proiectul de lege chiar luni.

Legea ar obliga înalții oficiali americani să informeze Congresul cu privire la aspecte de “influență politică necorespunzătoare, cleptocrație și corupție de elită în Georgia”, precum și cu privire la activele suspecte ale serviciilor de informații rusești și chinezești care operează în țara din Caucazul de Sud.

Sancțiunile ar viza, de asemenea, forțele de ordine georgiene și serviciile de securitate, care au reprimat protestele împotriva proiectului de lege privind agenții străini.

Cu ocazia unei vizite în Georgia săptămâna trecută, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O’Brien, a avertizat că, dacă Georgia va adopta legea privind agenții străini, “vom vedea restricții venite din partea Statelor Unite” care vor afecta finanțele sau călătoriile celor care se află în spatele acesteia.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că intrarea în vigoare a legislației privind agenții străini „ne va obliga să ne reevaluăm în mod fundamental relația cu Georgia”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter