Prima ediţie a Simpozionului Internaţional intitulat "Regina Maria-Regina Marii Uniri" a continuat astăzi seria evenimentelor ce au marcat la Chişinău împlinirea a 107 de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul şi-a propus să aprofundeze și să onoreze rolul remarcabil jucat de Regina Maria în actul istoric al Marii Uniri a tuturor românilor. De asemenea, a dus în atenţia publicului şi lucruri mai puţin cunoscute, cum ar fi dragostea Reginei pentru portul popular, pictură sau scris.
Cercetători, istorici şi oameni de ştiinţă au prezentat aspecte diverse, unele mai puţin cunoscute, din viaţa Reginei Maria.
ION TIGHINEANU, preşedinte, Academia de Ştiinţe a Moldovei: „A promovat şi cultura, tradiţiile noastre seculare. Nu întâmplător astăzi avem o expoziţie a portului popular. Regina Maria a promovat şi cămaşa cu altiţă care astăzi este în patrimoniul Unesco.”
SORIN SIPOŞ, prorector, Universitatea din Oradea: „Regina Maria aduce un plus de empatie, de generozitate, de umanitate cu care românii, atât cei din vestul spaţiului românesc, cât şi cei din estul spaţiului românesc nu erau obişnuiţi. Erau obişnuiţi să fie exploataţi, să fie umiliţi, să fie desconsideraţi.”
GRIGORE TINICĂ, profesor universitar: „Regina Maria a fost şi este o candelă a speranţei tuturor românilor. Regina Maria, chiar dacă medicii timpului îi interziceau să se atingă de alţi oameni şi cutumele, tot aşa arătau că marii regi, marii împăraţi ai lumii să fie departe de popor, ea prefera să pună mâna pe fruntea oricărui soldat rănit, să-l atingă, să-l mângâie şi de aceea a fost numită "mama răniţilor".
Una dintre marile pasiuni ale Reginei Inimilor, cum era numită deseori Regina Maria, a fost pictura, iar florile erau subiectul ei preferat.
NARCIS DORIN ION, director, Muzeul Naţional Peleş: „Ea a rămas în istoria noastră, nu doar prin faptele eroicele din timpul Marelui Război, remarcate şi comentate de contemporani, dar şi prin latura artistică a fiinţei sale, manifestată încă din adolescenţă şi tinereţe. Primele lecţii foarte bune, timp de şase săptămâni au fost luate de tânăra principesă cu profesoara Ruth Mercier, renumită pentru pictarea florilor, a cărei tehnică în acuarelă era fără pereche şi care i-a oferit viitoarei regine învăţături temeinice.”
Simpozionul de astăzi a arătat legătura spirituală profundă a Reginei Maria cu românii basarabeni.
MIRELA DANIELA TÎRNĂ, cercetător la Arhivele Naţionale ale României: „Regina Maria împreună cu Regele Ferdinand au realizat Marea Unire. Au adus teritoriile româneşti, Basarabia, Bucovina şi Transilvania la vechiul Regat şi au înfăptuit România Mare. Regina a fost aici, a făcut trei vizite în 1920, 1925 şi 1927. Pentru că era aproape de Basarabia, pentru că i-a plăcut Basarabia şi s-a simţit acasă în Basarabia.”
IULIANA GOREA-COSTIN, primul reprezentant al R. Moldova în Consiliul Europei: „Avem nevoie de modele, avem nevoie de puncte de referinţă şi iată că Regina a fost acel punct de referinţă şi în acelaşi timp, acel soldat în slujba ţării din toate punctele de vedere, atât pe front, atât cu răniţii, atât în bătăliile diplomatice.”
La simpozion au fost prezentate cărţi poştale cu monumente regale din Republica Moldova şi a avut loc o expoziţie de costume populare.
REPORTER: SORINA GOLOVATIUC