Politic

Oportunitate pentru diaspora: posibilitatea de a deveni membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate

post-img
Oportunitate pentru diaspora: posibilitatea de a deveni membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate

Comisia Electorală Centrală îndeamnă cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare să participe la examenul de certificare a formării/specializării în domeniul electoral, astfel având posibilitatea de a deveni membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate.

ZFR

Persoanele interesate să participe la examen trebuie să completeze formularul disponibil la următorul link: https://forms.gle/te25Yhs6Z1P46bfc6. Ulterior, la adresa de e-mail indicată în formular va fi expediată informația detaliată privind participarea la examen.

Pentru pregătirea candidaților sunt disponibile următoarele informații:

·banca de întrebări publicată pe site-ul CICDE. Aceasta conține o colecție de întrebări din cadrul normativ, dar și răspunsurile împreună cu referința legală la Constituție, Codul electoral, legi conexe, regulamente și instrucțiuni, adoptate de Comisia Electorală Centrală.

·lista completă a actelor normative cu linkuri de acces se găsește în documentul cu bibliografia pentru examen.

Examenul de certificare va avea o durată de 30 de minute, timp în care candidații vor completa un test grilă compus din 30 de întrebări selectate aleatoriu din banca de întrebări. Pentru promovarea examenului, candidatul va trebui să răspundă corect la 21 de întrebări din cele 30 propuse.

ZFR

Examenele au loc în perioada 20 mai - 15 septembrie.

Toată informația depre certificarea în domeniul electoral poate fi accesată pe această pagină: https://cicde.md/2024/02/certificare/.

CEC amintește că, în conformitate cu prevederile noului Cod electoral, pentru funcția de membru al biroului electoral al secției de votare se desemnează persoane care dețin certificate de calificare corespunzătoare valabile la data confirmării, eliberate de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Conform dispozițiilor tranzitorii din Codul electoral, persoanele care au activat anterior în organele electorale se consideră certificate de drept până la 31 decembrie 2024.

Totodată, comisia menționează că pentru a deveni membru al biroului electoral al secției de votare din străinătate, persoana trebuie să fie propusă de un subiect cu drept de desemnare (Ministerul Afacerilor Externe sau un partid politic reprezentant în Parlament) sau de către Comisia Electorală Centrală, dacă persoana este inclusă în registrul funcționarilor electorali.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter