Social

Peste 6% din populația Republicii Moldova are o formă de dizabilitate și înfruntă multe bariere în calea integrării sociale

Peste 6% din populația Republicii Moldova are o formă de dizabilitate și înfruntă multe bariere în calea integrării sociale

Peste 6% din populația Republicii Moldova, aproximativ 160 de mii de persoane, trăiește cu o formă de dizabilitate. Pe lângă deficiențele fizice, mentale sau senzoriale cu care se confruntă, acestea întâmpină și multe bariere în calea integrării sociale. Persoanele cu necesităţi speciale se angajează mai greu, iar lipsa rampelor de acces în multe instituţii publice, private şi mijloacele de transport continuă să fie o problemă.

Tatiana Bezerdic trăieste într-un scaun rulant de peste 20 de ani după ce, în adolescență, a fost diagnosticată cu o maladie rară.  

TATIANA BEZERDIC, locuitoare, municipiul Chișinău: „La vârsta de 14 ani m-am îmbolnăvit şi pe parcursul timpului ea a început să progreseze, până când piciorul a devenit chiar ca un picior de elefant şi s-au deschis răni până când a devenit insuportabil şi medicii de la Spitalul Republican au decis să-mi amputeze piciorul”.

În Republica Moldova aproximativ 70% dintre persoanele cu dizabilități, de vârstă activă, nu au un loc de muncă. Tatiana se numără însă, printre norocoşii care mai pot câştiga ceva bani din lucrări de artizanat.

TATIANA BEZERDIC, locuitoare, municipiul Chișinău: „Când eu eram copil erau în vogă şezătorile şi la şezătoare nu puteai să mergi până nu posedai ceva şi eu am început să croşetez. De atunci prosed croşeta. Dar, atunci în '97 când soarta mi-a jucat festa şi am fost închisă între patru pereţi, bunul Dumnezeu mi-a găsit un refugiu în lucrările hand-made şi încetul cu încetul am început să ies la târguri, să fiu invitată”.

Autoritățile fac pași timizi în direcția incluziunii persoanelor cu dizabilități, mai ales dacă vorbim de accesul în instituțiile publice, spun reprezentanții asociației "Motivație", care acordă sprijin persoanelor cu handicap.

SNC: VICTORIA BOŢAN, specialist relaţii publice, Asociaţia "Motivaţie": „Nu trebuie să fii expert ca să vezi că gradul de accesebilitate a instituţiilor încă este destul de redus. Sunt acele rampe care nu sunt conform standartelor. Sunt şine metalice de exemplu sau rampele au pantă foarte foarte mare. Dar după standart suprafaţa acestor rampe de exemplu ar trebui să fie antiderapantă cu două bare de suport în ambele părţi”.

În fiecare an, pe 3 decembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, pentru a crește gradul de conștientizare în legătură cu provocările pe care le înfruntă aceşti oameni.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 1,3 miliarde de persoane, aproximativ 16% din populația globală, suferă de o formă de dizabilitate.a

author-img_1

Cristian Sava

Reporter