Actualitate

Angela Grămadă: Rusia își pierde din relevanța în discuțiile care au loc între Chișinău și Tiraspol, iar Moscova vrea să evite asta prin vocea lui Krasnoselski

post-img
Angela Grămadă

„Separatiștii din stânga Nistrului trebuie să facă zgomot suficient de mult pentru a rămâne relevanți în spațiul informațional și nu au alte metode decât cele folosite până acum: reportaje de la televiziunile din stânga Nistrului, congrese ale instituțiilor ilegale de acolo sau voci care încearcă să pună presiune pe instituțiile legale de la Chișinău”, a declarat directoarea ESGA Bucureşti, Angela Grămadă, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit Angelei Grămadă, liderii separatiști de la Tiraspol își dau foarte bine seama că situația economică în stânga Nistrului depinde 100% de exporturile care le au în Uniunea Europeană.

„Ei nu pot nega aceste realități și nici interdependențele care le au cu Chișinăul. În același timp, trebuie să aducem în discuție alte elemente de care trebuie ținut cont.  Cei de la Moscova nu mai văd relevanța formatului 5+2 în reglementarea conflictului transnistrean, doar că nu pot recunoaște acest lucru”, a spus Angela Grămadă.

Aceasta a precizat că autoritățile de la Chișinău s-au descurcat destul de bine în comunicarea 1+1 cu separatisții de la Tiraspol.

„Rusia își pierde din relevanța în discuțiile care au loc între Chișinău și Tiraspol. Deja vorbim de Acordul Generalizat de preferințel pentru agenții economici din raioanele din estul Republicii Moldova înregistrați la Chișinău și care au exporturi organizate în spațiul UE. Vorbim despre beneficii și oportunități care creează loc pentru discuții politice și tocmai asta vrea să evite Kremlinul prin vocea lui Kransoselski”, a precizat Angela Grămadă.

Fostul membru al CUC, doctor în drept, Valeriu Cerba, a delcarat în cadrul emisiunii că în stânga Nistrului trăiește doar un procent de 14-16% ruși.

„Liderii separatiști de la Tiraspol sunt parașutați de Moscova pentru ca, împreună cu serviciile secrete și organizații paramilitare, să țină populația din stânga Nistrului prizonieră propagandei ruse. Toate reacțiile acestor lideri sunt scrise în laboratoarele roșii de la Moscova”, a spus Valeriu Cerba.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA o puteți urmări în continuare.


author-img_1

Cristian Sava

Reporter