Cultură

Tarabe pline cu mere şi bunătăţi preparate din aceste fructe la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Naţional al Mărului

Tarabe pline cu mere şi bunătăţi preparate din aceste fructe la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Naţional al Mărului

Tarabe pline cu mere şi bunătăţi preparate din aceste fructe, muzică şi voie bună. Este atmosfera la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Naţional al Mărului, organizat la Soroca. Au participat zeci de producători agricoli din toate regiunile Republicii Moldova care s-au lăudat cu merele lor delicioase dar s-au plâns că nu prea au unde le vinde.

Spre încântarea producătorilor autohtoni de mere, festivalul a atras mulţi vizitatori.

„Deținem cam 8 ha de mere. Am avut şi mai multe dar au fost defrișate deoarece sunt probleme economice. În acest an e mult măr, anul e rodit şi frumos, dar piața de desfacere nu-i.”

„Roade de mere este cum este, e bunișoară, dar nu avem vânzare și numai la procesare. În altă parte merele nu le putem duce. Doar la frigider dacă o să punem ceva.”

„Noi, fermierii din satul Visoca, ca cei din toată Moldova, sunt îngrijorați cu privire la vânzarea producției care o fac. Noi tragem nădejde şi credem că o să se rezolve şi această întrebare.”

Vizitatorii şi-au umplut sacoşele cu delicioasele mere basarabene şi au gustat şi din celelalte produse pe bază de mere, pregătite cu dragoste de gospodine.

„Plăcințele cu mere, mere coapte, nuci, mai avem şi câte o raţă, ceea ce e tradițional pentru moldoveni.”

„În acest an am venit la festival cu bucatele noastre tradiționale. În capul mesei este mărul.”

La eveniment au venit şi oaspeți de peste hotare. Festivalul este organizat anual pentru a promova producătorii autohtoni de mere dar şi pentru a prezenta noile tehnologii de prelucrare a acestor fructe și de producţie a materialului săditor pomicol.

SERGIU HAREA președinte, Camera de Comerț și Industrie: „Să scoatem în evidență producătorul de măr - produs care este exportat de Republica Moldova. Totodată, aici vom organiza şi expoziţia produs de Soroca cu produse din această regiune, astfel încât să le promovăm în ţară şi peste hotare.”

Merele basarabene sunt exportate în 30 de țări. La începutul acestui an, un lot de 100 de tone de fructe din recolta anului anului a ajuns tocmai în India.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter