Social

De ziua Polițistului European de Frontieră, angajaţii Poliţiei de Frontieră şi ofiţerii misiunii FRONTEX au donat sânge şi plasmă

Polițiștii de frontieră au donat sânge
Sursa video: TVR MOLDOVA

De ziua Polițistului European de Frontieră, angajaţii Poliţiei de Frontieră şi ofiţerii misiunii FRONTEX şi-au asumat o misiune nobilă – au donat sânge şi plasmă. Actiunea îşi propune să salveze vieţile celor care aveau nevoie de sânge dar şi să îi încurajeze pe oameni să doneze.

„Intraţi vă rog, luaţi loc la fotoliul din preajmă, o să donaţi sânge, vă aşezaţi mai confortabil.”

Dis-de-dimineaţă, poliţiştii de frontieră au mers la centrul de donare a sângelui de la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Cei mai mulţi au spus că donează sânge în mod regulat.

„Mediciiau întrebat ce pot să donez. Am donat şi sânge şi plasmă, eu nu văd o diferenţă mare. Faci un lucru bun pentru cineva şi pentru tine. Donezi sănge, salvezi o viaţă şi te simţi tu mai bine în formă.”

„Eu am decis să donez sânge fiind că eu donez în fiecare an, consecutiv la data de 25 mai donez, şi atunci când sunt chemat şa Centrul de Transfuzie, dar donez pentru persoanele care au nevoie de sânge. Pentru copii, pentru vârstnici.”

Poliţiştilor de fontieră basarabeni li s-au alăturat şi 20 de ofiţeri FRONTEX, aflaţi în misiune în Republica Moldova.

„Am decis să răspund chemării acesteia fiind că eu consider că este un gest umanitar care trebuie făcut de către toată lumea care are această posibilitate şi odată ce s-a oferit această posibilitate cu ocazia unei zile festive am decis că ar fi foarte nimerit să fac acest lucru.”

„Am venit să donez sânge împreună cu colegii mei. Am venit să ne ajutăm colegii din Moldova. – Ce sentiment simţiţi după ce donaţi sânge? – De goliciune interioară, pierd câţiva litri, o facem ca să ajutăm colegii, pentru asta am venit – Poate de mândrie? – Da, bineînţeles.”

Campania de donare a sângelui se desfăşoară pe întreg teritoriul Republicii Moldova, timp de două zile în nouă puncte de colectare.

ROSIAN VASILOI, şef, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră: „Acolo unde sunt cartierele generale ale Direcţiilor regionale ale Poliţiei de Frontieră, Nord, Vest, Sud şi Est sunt deschise asemenea centre unde colegii mei donează sânge. Eu cred că este un simblism aparte, solidaritate de cei care au nevoie de sprijinul nostru.”

STELA SÎRBU, medic şef-adjunct, IGPF: „După ce a fost donat sau sânge sau plasmă, toate persoanele se apropie la ghişiul dat, primesc un certificat în baza căreia sunt eliberaţi astăzi şi mâine de la muncă şi primesc punga cu produse alimentare.”  

ALEXANDRU GHERMAN, şef secţie, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui: „Fiecare donator trece un examen medical la medic şi un examen de laborator pentru hemoglobină. Totodată este controlat în sistemul nostru informaţioal nu permitem să doneze persoanele care au fost depistate la maladiile hemo-transmisibile. Preconizăm ca să avem în jur de 50 de donări la plasmă pentru acest punct de colectare şi în jur de 150 de donăr la sânge.”

Este al 8-lea an consecutiv când, de ziua profesională, personalul Poliției de Frontieră donează sânge.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter