Serbia a anunțat luni oprirea tuturor exporturilor de arme, muniții și echipamente militare, în plin conflict între Iran și Israel și într-un moment în care Moscova, cu care Belgradul a rămas apropiat, îi reproșează că le vinde Ucrainei.
Decizia de a opri toate exporturile de arme - o piață de 1,6 miliarde de euro pe an, conform celor mai recente date oficiale disponibile - subliniază echilibrul tot mai precar al diplomației președintelui sârb Aleksandar Vucic, prins între aspirațiile europene și legăturile istorice puternice cu Rusia.
'Am oprit, literalmente, totul. Nu exportăm nimic. Totul este oprit', a declarat Vucic, întrebat de un jurnalist despre exporturile de arme și relațiile țării sale cu Iranul și Israelul - doi aliați ai Serbiei, potrivit Agerpres.
'Conform instrucțiunilor președintelui republicii, exportul de arme și de orice echipament militar produs în Serbia este suspendat', a confirmat luni seara Ministerul Apărării într-un comunicat, adăugând că în viitor orice export va trebui să fie autorizat de ministere și de Consiliul de Securitate Națională.
Cu câteva ore înainte, serviciile de informații ruse au criticat din nou Belgradul, afirmând că Serbia vinde, prin intermediul unor țări terțe, muniție armatei ucrainene.
Într-un comunicat postat pe site-ul său, agenția rusă de informații externe, SVR, a susținut că două companii sârbești au vândut rachete pentru lansatoare multiple de rachete și obuze de mortier, sau componente pentru acestea, prin două firme din Republica Cehă și Bulgaria.
'Producătorii din Serbia sunt perfect conștienți de consumatorii reali ai produselor lor și că rachetele și obuzele lor vor ucide soldați ruși și locuitori ai așezărilor rusești', a declarat SVR.
Vânzarea de arme către Israel în plin război în Gaza - pentru câteva milioane de euro, conform mai multor investigații efectuate de media sârbe - a fost, de asemenea, criticată de o parte din opinia publică din Serbia. Duminică, a fost organizată o manifestație la Belgrad pentru a cere oprirea acesteia.
Anunțul survine de asemenea în plin război între Iran și Israel și la o zi după bombardamentele americane asupra instalațiilor nucleare din Iran.
'Unde ar trebui să exportăm? Nu pot exporta în Asia, în Africa, nu pot exporta în Europa, nu pot exporta în America. Unde, cui doriți să trimit muniții? În Antarctica?', a mai spus Vucic, al cărui partid naționalist de dreapta, SNS, este la putere de peste zece ani.