Social

Ce înseamnă pentru Republica Moldova dublarea cotelor de export în UE pentru produsele agricole

Ceremonie de comemorare a celor deportați în urmă cu 73 de ani, la Bălți

Liber la exportul de produse agricole din Republica Moldova în ţările Uniunii Europene. Parlamentul European a votat propunerea Comisiei Europene privind dublarea cotelor de export pentru o perioadă de un an. Ce înseamnă acest lucru, ştie reporterul TVR MOLDOVA Svetlana Gore

Potrivit regulamentului propus de Comisia  Europeană, se vor dubla, pentru un an, cotele de export la şapte  produse, pentru care mai sunt aplicate contingente tarifare. Este vorba  de roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de  struguri.

Astfel, producătorii ar urma să-şi exporte marfa  în Uniunea Europeană, fără taxe vamale. Volumele potențiale de  importuri scutite de taxele vamale vor fi de aproximativ 55 de milioane  de euro, dintre care aproximativ 10 milioane de euro pentru prune și 27  de milioane de euro pentru struguri de masă. Practic, toate produsele  autohtone pot intra deja în UE fără taxe vamale, însă în cadrul Zonei de  Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

PRODUSE CARE AR URMA SĂ FIE EXPORTATE FĂRĂ TAXE VAMALE         
ROŞII                            până la 4 tone
USTUROI                      până la 440 tone
STRUGURI                   până la 58.000 tone
MERE                           până la 80.000 tone
PRUNE                         până la 40.000 tone
CIREŞE                        până la 3.000 tone
SUC DE STRUGURI    până la 1.000 tone

Liberalizarea  suplimentară a exporturilor în UE va ajuta producătorii și exportatorii  din Republica Moldova să depășească pierderile, pe care le-au suportat  în urma invaziei Rusiei în Ucraina. 

Anterior, comisarul european pentru  Agricultură,  Janusz Wojciechowski, a  declarat că Republica Moldova trebuie să investească în capacități de  procesare și producție cu valoare adăugată, iar creșterea calității va  contribui la consolidarea poziției producătorilor basarabeni pe piața  UE. 

Conform Ministerului Economiei, în prezent, Uniunea Europeană este  principalul partener comercial al Republicii Moldova. Aproximativ 70%  din exporturi sunt direcţionate pe piața europeană, iar importurile  constituie aproximativ 50 la sută.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter