Politic

Evaluarea progresului R. Moldova în procesul de aderare la UE. Ce spun experții

video

Avem restanțe în implementarea reformei justiției, în lupta împotriva corupției, libertatea de exprimare, dar și a drepturilor fundamentale. Cel puţin asta arată un raport independent de evaluare a progresului Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene pentru aderarea la Uniunea Europeană. Evaluarea a fost făcută de zece experții.

ZFR

Raportul cuprinde o evaluare a progreselor la cele mai importante capitole de negociere - reforma Justiției, lupta impotriva corupției, administrația publică locală, activitatea Parlamentului, securitate și libertatea de exprimare. Fiecare recomandare a Comisiei Europene a fost evaluată pe o scară de la 0 la 5 puncte. Reforma Justiție a acumulat 3 puncte din 5, la fel și lupta împotriva corupției.

ECATERINA POPSOI coordinator de program, IPRE: „Printre cele mai importante evoluții la acest capitol putem menționa  formarea noii componențe ai CSM, CSP. La constrângeri trebuie să menționăm procesul destul de îndelungat de evaluare a candidatilor la funcțiile de membru în colegiile specializate din subordinea CSM și CSP. Numeroasele demisii din sistemul judecătoresc.”

Avem restanțe și la capitolul drepturile fundamentale și libertatea de exprimare.

NICOLETA HRIPLIVÎI, avocat, Asociația Promo-LEX: „Principalele evoluții pozitive a fost probarea în 2023 a Programului Național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și în familie. Cu toate că avem un progres foarte bun 4 din 5p, avem multe probleme care nu pot fi soluționate crește nr. de violuri de violență în familie.”    

NADINE GOGU  director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent: „Protejarea eficientă a jurnaliștilor împotriva intimidării și atacurilor inlcusiv prin investigații ale organelor de drept a acumulat 2p. din 5. Deși au fost mai multe cazuri în care jurnaliștii au reclamat abuzuri, inclusiv fizice, doar intr-un singur caz autoritățile au intervenit prompt.”

ZFR

Progrese semnificative am înregistrat la capitolul securitate, interconectare energetică cu piața europeană. Mai e de lucru la în domenii precum transparență, investiții publice și piața muncii.

Raportul a fost realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup și IPRE în cadrul unui proiect, finanțat de UE.

ADRIAN LUPUȘOR director executiv, Centrul Analitic Indepenedent "Expert-Grup": „Scopul exercițiului nostru de monitorizre este de a responsabiliza autoritățile publice în primul rind Guvernul, Parlamentul, instituțiile de resort cu privier la acele recomandări formulate de CE pentru a impolsiona procesul de reforme."

Excelența Sa JANIS MAZEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: „Prin rapoartele privind extinderea, noi vom verifica ce are de spus societatea civilă despre progresul sau lipsa acestuia. Acest lucru contează pentru transparență și răspundere.”

CRISTINA GHERASIMOV vicepremier pentru Integrarea Europeană: „De fapt, noi suntem toți în aceeași barcă și lucrăm pe de o parte împreună, pe de altă parte așteptăm să fim monitorizați. Faptul că avem zece experți doar la primul claster.”  

Negocierile de aderarea a R.Moldova la UE au fost deschise oficial pe 25 iunie, iar pe 10 iulie, la Chișinău, a avut loc prima sesiune de screening bilateral, pe capitolul achiziții publice. La cea de-a doua sesiune a screeningului bilateral, programată pentru a doua jumătate a lunii septembrie, va fi analizat capitolul Justiției.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter