Social

Chișinău: Cetățenii pot utiliza o nouă metodă de plată a călătoriei în transportul public

post-img
transport public

Regia Transport Electric anunță că a fost lansat un nou proiect-pilot de taxare electronică în transportul public, de această dată prin intermediul telefonului mobil.

Potrivit RTEC, această metodă de plată este o premieră pentru Republica Moldova și are drept scop simplificarea și accelerarea procesului de plată pentru transportul public, eliminând necesitatea tranzacțiilor cu numerar. 

Inițiatorul proiectului este a unui operator național de telefonie mobilă, seviciul fiind disponibil exclusiv pentru abonații acestuia.

Proiectul pilot oferă posibilitatea achitării călătoriilor în transportul public pentru pasagerii rutelor nr. 8 și 10 ale rețelei de troleibuze și rutelor nr. 2 și 26 ale rețelei de autobuze din Chișinău.

În fiecare unitate de transport sunt plasate câte 8 stickere cu coduri QR și informația despre procesul de plată. Astfel, călătorul, abonat al operatorului respectiv, trebuie să execute următorii pași:

scanarea codului QR pentru a genera SMS;

expedierea SMS-ului pre-completat generat;

primirea biletului de călătorie prin SMS;

prezentarea biletului SMS taxatorului.

Alternativ, SMS-ul poate fi completat manual prin includerea în conținutul mesajului a numărului de bord a troleibuzului (număr din 4 cifre) și a destinatarului – numărul scurt 4000.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter