Actualitate

Universitatea Slavonă din Chişinău şi-a suspendat activitatea. Ce se va întâmpla cu studenţii şi ce nereguli a găsit Ministerul Educaţiei

Universitatea Slavonă din Chişinău şi-a suspendat activitatea. Ce se va întâmpla cu studenţii şi ce nereguli a găsit Ministerul Educaţiei

Universitatea Slavonă din Chişinău şi-a suspendat activitatea din motiv că nu a reuşit să-şi acredideze programul de studii. Iar studenţii urmează să fie transferaţi la alte instituţii de învăţământ. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Dan Perciun, care mai spune că în cadrul Universităţii au fost descoperite nereguli, iar materialele sunt pe masa procurorilor Centrului Naţional Anticorupţie. Reprezentanţii Universităţii Slavone au refuzat să comenteze situaţia.

Universitatea Slavonă îşi suspendă activitatea din 22 iulie, după ce nu a reuşit să-şi acrediteze programele de studii de licență și de master din acest an. Decizia a fost aprobată în luna mai, la adunarea generală a fondatorilor Universității, care au cerut Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare revocarea demersurilor privind acreditarea programelor sale. Este vorba despre facultăţile de Business și Administrare, Marketing şi Logistică, Psihologie, Tehnologia informației. Acum, studenții de aici urmează să fie transferați, la facultăţi similare, însă acreditate din cadrul altor instituţii de învăţământ superior.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei: Nu pot de principiu să facă admitire la orice specialitate. Noi ţinem să atenţionăm potenţialii studenţi despre acest fapt şi să fie foarte vigilenţi, pentru că înscrierea la această universitate nu se va finaliza cu o diplomă. Cei care învaţă la moment acolo ar trebui să fie transferaţi la alte instituţii de învăţământ. Asta este o procedură care s-a întâmplat, dar urmează Universitatea Slavonă să facă acets lucru.

Ministrul Educaţiei susţine că nu este prima dată când universitatea are probleme. Acum patru luni, în urma unui control s-ar fi descoperit că ar fi înmatriculaţi studenţi la specialităţi neacreditate. Dan Perciun spune că ar fii avut de suferit în jur de 50 de studenţi, care ar fi achitat contractele. Informaţiile au fost transmise Centrului Naţional Anticorupţie.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei: Cu cazul Universităţii Slavone am avut situaţii mai puţin frumoase şi cu înamtricularea la specialităţile care nu avea acredidare. Noi am transmis materialele şi la CNA şi suntem într-un plin proces de clarificare a activităţii acestei universităţi. Noi am fost într-o vizită de verificare. S-a constatat că deşi nu aveau dreptul să înmatriculeze studenţi, au făcut-o. Cu alte cuvinte - au încasat bani de la studenţi, ştiind că nu au dreptul ulterior să elibereze diplome. Deja urmează CNA-ul să clarifice aceste fapte.

Reprezentanţii CNA ne-au declarat că examinează materialele transmise de Minister. La secretariatul Universităţii Slavone ni s-a comunicat că administraţia se află în concediu. Am mers şi la sediul Universităţii, dar reprezentanţii instituţiei au refuzat să ne ofere detalii.

Ministerul Educaţiei mai anunţă că, în sesiunea 2024, la fel nu se va organiza admiterea, din cauza sistării activității didactice, la Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată, Institutul Internațional de Management IMI-NOVA şi la Universitatea Americană.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter