Timp de un deceniu, investiţiile europene au îmbunătăţit vizibil calitatea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova. În ultimul an şi jumătate, Uniunea Europeană ne-a oferit un sprijin financiar total de peste 1,09 miliarde de euro. Sunt bani pentru depăşirea crizei energetice, pentru ajutorarea refugiaţilor, dar şi pentru sporirea securităţii. S-a investit în infrastructură, educaţie, sănătate, agricultură, cultură. Datorită UE, au fost create sute de noi locuri de muncă şi oportunităţi economice.
Potrivit Ministerului Finanţelor, în 2022, valoarea fondurilor externe primite de Republica Moldova din partea UE a fost de 5,5 miliarde de lei. Mai mult de jumătate au fost debursate sub formă de granturi. Misiunea UE susţine că, anul trecut, Republica Moldova a încasat două granturi de 1,7 miliarde de lei din partea Comisiei Europene. Guvernul Germaniei a debursat un grant de 805,4 milioane de lei, iar cel al României - 199,9 milioane de lei.
Vecină cu Ucraina, Republica Moldova a fost puternic afectată de războiul pornit de Rusia. Şi în aceste vremuri grele, UE a continuat să fie solidară cu Republica Moldova. Iar din octombrie 2021, ne-a oferit un sprijin de peste 1,09 miliarde de Euro.
Ca răspuns la numărul mare de refugiați din Ucraina, Comisia Europeană a transferat 38 de milioane de euro pentru operațiuni umanitare. Alte opt milioane de euro au fost alocate în cadrul programului "Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională - Europa globală", pentru consolidarea rezistenței Republicii Moldova. UE ne-a oferit un sprijin şi pentru gestionarea frontierelor, în valoare de 15 milioane euro.
Uniunea Europeană a ajutat R.Moldova să facă față crizei energetice, după ce Gazprom a tăiat livrările de gaz către Chişinău, dar şi în urma atacurilor tot mai intense ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Astfel, în noiembrie 2022 UE a anunţat un pachet de sprijin energetic pentru Republica Moldova în valoare de 250 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane de euro sub formă de granturi, iar 50 de milioane - suport bugetar, pentru aprovizionarea cu gaze.
În aprilie 2022, Parlamentul şi Consiliul European au adoptat noua procedură de asistență macrofinanciară pentru R.Moldova, în valoare de 150 de milioane euro, dintre care 30 de milioane euro sub formă de granturi.
R.Moldova a beneficiat din partea UE şi de un grant de 20 de milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate pentru integrarea în rețeaua TEN-T.
Sprijinul european pentru sectoarele de securitate și apărare din R.Moldova a crescut considerabil în ultimii doi ani. Prin intermediul "Instrumentului European pentru Pace", în decembrie 2021, Chişinăul a primit 7 milioane de euro, iar în iunie 2022 au mai fost aprobate suplimentar 40 de milioane de euro. Acum câteva zile, pe 4 mai, Consiliul UE a adoptat o nouă măsură de asistență în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova, în valoare de 40 mil euro.
Începând cu iunie 2022, UE a acordat acces suplimentar pe piaţa europeană, timp de un an, pentru mai multe produse agricole locale, fără a se plăti taxe vamale. Iar recent, Comisia Europeană a anunţat că extinde termenul de liberalizare a cotelor de export cu încă un an. UE a rămas principalul partener comercial al Republicii Moldova, reprezentând peste 60% din totalul schimburilor comerciale. În 2022, valoarea acestora a ajuns la 7 miliarde de dolari.
În prezent, în R. Moldova sunt în curs de implementare peste 30 de proiecte cu sprijin european, în valoare de aproape 300 milioane de euro.
Doar în ultimul au fost finanțate proiecte de energie regenerabilă, renovate opt școli, lansate proiecte de asigurare cu echipamente ce generează energie a blocurilor de locuinţe și instituțiilor publice. Totodată, alte cinci blocuri de locuinţe vor fi dotate, până la sfârștiul anului, cu sisteme eficiente de încălzire, iar trei spitale - cu panouri fotovoltaice.
AFACERE DIN FONDURI EUROPENE
Granturi, credite preferenţiale, programe în domeniul educaţiei şi deschiderea numeroaselor pieţe de desfacere. Toate au contribuit la revigorarea economică a ţării, iar sute de basarabeni reuşesc, anual, să-şi dezvolte afaceri, unele, prospere.â
După ce a lucrat mai mulţi ani în străinătate, Dan Mereacre a decis să investească banii adunați într-o pensiune din satul Costești, raionul Ialoveni. Antreprenorul a beneficiat de câteva granturi care l-au ajutat să-şi dezvolte afacerea.
DAN MEREACRE, antreprenor: „Am luat grantul PARE 1+1, cu care am pus motoarele la una din piscinele pe care o avem. Între timp am mai aplicat la proiecte europene. Am primit şi refuz şi undeva am căpătat educaţie. Ulterior peste câţiva ani am accesat grantul de ecologizare tot de la ODA, cu care am putut să instalez panouri solare şi să fim un pic mai eficient energetic.
GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Pensiunea se află la 20 de kilometri de Chișinău și se întinde pe o suprafață de 5 hectare. In sezonul estival aici sunt organizate evenimente private iar iubitorii de pescuit au la dispoziție două lacuri”:
Tânărul nu se opreşte aici şi intenţionează să depună dosarul pentru a doua etapă a Programului PARE, pentru a beneficia de încă jumătate de milion de lei.
DAN MEREACRE, antreprenor: „Planific să aplic pentru un sistem de ventilare şi de aer condiţionat pentru a spori eficienţa unei săli de agrement”.
Acum, Dan e în febra pregătirilor pentru sezonul estival, aşa încât să-şi poată bucura turiştii cu servicii de calitate.
DAN MEREACRE, antreprenor: „La noi lumea se cazează, mănână gustos. Peştele e din lac, proaspăt, local, plimbări cu barca. Intenţionăm să procurăm biciclete, să facem un traseu turistic, dar acestea sunt planuri de viitor. Momentan încercăm să ne consolidăm forţele şi să ne deschidem pentru sezonul”.
ASPIRAȚII EUROPENE ÎN SATELE BASARABIEI
În Uniunea Europeană se respectă legea, sunt salarii decente, iar viaţa e mai uşoară şi mai frumoasă.
O spun basarabenii care au vizitat măcar odată ţările membre ale UE sau au auzit de la alţiii cum se trăiesţe acolo. Aproape fiecare cetăţean al Republicii Moldova are pe cineva stabilit în Europa, de aceea îşi văd viitorul în marea familie europeană.
MESAJE DE ZIUA EUROPEI
Parteneriatul dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova este un parteneriat care crează oportunităţi, noi locuri de muncă, şanse de dezvoltare socială. De aceea reprezentanții Uniunii Europene au reconfirmat că vor fi alături de poporul basarabean.
JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: „În preajma aniversării statutului de ţară candidată UE, putem costata eforturile instituţiilor şi ale cetăţenilor în sprijinirea procesului de integrare în UE, care va ajuta Moldova să asigure statul de drept, egalitatea de şanse, dezvoltarea economică şi o justiţie echitabilă pentru toţi. Moldova a ales calea europeană. Calea reformelor pentru intangibilitatea demnităţii umane. Calea libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor săi”.
CRISTIAN LEON ŢURCANU, ambasadorul României în Republica Moldova: „În acest spirit, România, Uniunea Europeană şi Echipa Europa s-au mobilizat imediat când Republica Moldova a fost grav afectată de criza energetică cauzată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. 00:51 Dragi prieteni, aceasta înseamnă România şi Uniunea Europeană – Unitate şi solidaritate”.
MARGRET UEBBER, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova: „Cu prilejul Zilei Europei, vă urez, dragi prieteni, să contribuiţi la înflorirea democraţiei, bazată pe statul de drept, aici, în Republica Moldova, în calitate de parteneri ai Uniunii Europene”.
LORENZO TOMASSONI, ambasadorul Italiei în Republica Moldova: „De bună seamă, reunirea intereselor economice prin solidaritate a contribuit la creşterea standartelor de viaţă şi la crearea unei Europe mai unite. La mulţi ani de Ziua Europei”.
PAUL GRAHAM, ambasadorul Franţei în Republica Moldova: „Un domeniu aparte este dezvoltarea rurală şi a comunităţilor locale.
Împreună suntem mai puternici”.
STELLA AVALLONE, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova: „Parteneriatul dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova este un parteneriat care crează: oportunităţi, şanse, noi locuri de muncă”.
Şi reprezentantul Băncii Europene pentru Investiţii a ţinut să felicite poporul basarabean de Ziua Europei.
ALBERTO CARLEI, şeful Oficiului Băncii Europene de Investiţii din Republica Moldova: „În calitate de Bancă a UE, BEI va continua să promoveze investiţiile pe termen lung în Moldova, în calea sa către aderarea la UE. Prin solidaritate şi unitate, avem încrederea în viitorul european al Moldovei”.
MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Este primul an în care sărbătorim Ziua Europei în calitate de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Avem mult de lucru, dar sânt convinsă că într-o zi vom sărbători ziua Europei ca membru cu drepturi depline în această mare familie. Europa ne-a primit cu bratele deschise, suntem tot mai respectati la nivel internaţional...Moldova va întări Uniunea Europeană. La mulţi ani Europa! La mulţi ani Moldova eruopeană!”