Justiție

Vlad Filat, din nou în fața magistraților

Vlad Filat, din nou în fața magistraților

De aproape patru ani, procesul de judecată în care fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, bate pasul pe loc la Judecătoria Chişinău. Au fost mai multe amânări, şi din cauza pandemei, şi din motive de sănătate invocate de incuplat. În cadrul unei noi şedinţe, care s-a desfăşurat astăzi, magistraţii au respins cererea procurorilor privind citarea unui martor din Statele Unite ale Americii.

"Demersul acuzatorului de stat, privind ordonarea unei comisii rogatorii în adresa autorităţilor competente ale SUA în scopul citării. Se respinge ca fiind nefondată." Vladimir Filat este învinuit într-un dosar de spălare de bani. S-a întâmplat acum 10 ani, când fostul premier al Republicii Moldova, ajutat de un intermediar, ar fi contractat o companie de consultanţă pentru alegerile parlamentare din 2014, din Statele Unite ale Americii.

Potrivit procurorilor, pentru serviciile acordate, Filat ar fi transferat aproape 13 milioane de lei din conturile unor altor companii intermediare. Astăzi, acuzatorii au prezentat în instanţă o parte dintre probele acumulate, dar şedinţa a fost întreruptă până joia viitoare. Dosarul a fost pornit în 2015 şi expediat în instanţă încă în 2019, dar procesul de examinare nu a avansat.

VLAD FILAT, fost prim-ministru: "Am avut o perioadă lungă de pandemie, lipsa şedinţelor sau examinării în acest dosar, nu a fost din cauza tergiversării din partea acuzării sau din partea apărării. Din partea apărării nu a fost nicio cerere de amânare nemotivată. Singurele cereri de amânare din partea apărării au fost din motivul stării mele de sănătate."

Pentru infracţiunea de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, legislaţia Repubicii Moldova prevede până la 10 ani de închisoare. Fostul premier pledează nevinovat şi susţine că dosarul a fost o comandă de-a lui Vladimir Plahotniuc. Procurorul de caz, Nadejda Busuioc, a refuzat să ne ofere un interviu după şedinţa de judecată de astăzi.

Amintim că în 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, dar în iunie 2019 a fost eliberat condiţionat, înainte de termen, din cauza condiţiilor proaste de detenţie. Ulterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru că nu i-a asigurat fostului premier un proces de judecată echitabil. CEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să-i achite lui Vlad Filat 7500 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter