Actualitate

Procesul de repartizare a consumului de energie termică în blocuri, îmbunătățit

post-img
imagine simbol

Mecanismul de repartizare a consumului de energie termică în blocurile locative va fi eficientizat, iar locatarii care au luat măsuri de eficiență energetică în apartamentele lor, vor putea obține economii semnificative la facturi. Ministerul Energiei a actualizat Regulamentul cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale, iar modificările au fost aprobate astăzi în ședința Executivului.

Una dintre principalele modificări prevede că proprietarii apartamentelor care au izolat termic pereții exteriori vor fi scutiți de plata energiei termice destinate menținerii balanței energetice a clădirii. Această măsură este menită să sprijine cetățenii care au investit în îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, contribuind la economii semnificative la facturile pentru energie termică.    

De asemenea, locatarii apartamentelor de colț, de la primul și ultimul etaj, vor beneficia de un calcul diferențiat al consumului de energie termică, similar cu locuințele dotate cu sisteme de distribuție pe orizontală. Regulamentul clarifică și modul de calcul al consumului de energie termică pentru spații comune, precum subsoluri și etaje tehnice.    În plus, toți locatarii vor putea decide, împreună cu asociațiile de proprietari sau administratorii blocurilor, asupra unui mecanism personalizat de repartizare a consumului de energie termică, adaptat nevoilor specifice fiecărui bloc. 

În acest sens, au fost făcute clarificări privind termenii de prezentare a propunerilor. Excepție va fi făcută pentru sezonul de încălzire 2024 - 2025, când toți consumatorii vor fi conectați la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, chiar dacă nu vor prezenta un mecanism propriu de repartizare a consumului.    

Modificările aprobate oferă mai multă flexibilitate în repartizarea costurilor pentru energie termică și asigură o mai mare transparență și claritate în procesele de facturare și repartizare a consumului. În același timp, potrivit estimărilor, ajustările vor conduce la o reducere medie a costurilor pentru apartamentele deconectate cu aproximativ 12% în municipiul Chișinău și 19% în municipiul Bălți.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter