Actualitate

LIVE TEXT Alegeri europarlamentare 2024. Peste 56 de mii de cetățeni au votat în Republica Moldova până la ora 21:00

post-img
Alegeri

Astăzi, la ora şapte dimineaţa, s-au deschis secţiile de vot în Republica Moldova pentru alegerile europarlamentare. 17 secţii vor funcţiona în nordul Republicii Moldova, iar şapte în zona de sud.

ZFR

UPDATE: Peste 56 de mii de cetățeni au votat în Republica Moldova până la ora 21:30

alegeri


UPDATE: Peste 38 de mii de cetățeni au votat în Republica Moldova până la ora 16:00

alegeri

UPDATE: Aspirantă la un nou mandat în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a votat, îndemnând cetățenii să arate “puterea democrației europene”

UPDATE: Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: "Am fost. Am votat. Suntem europeni. Un secret, la secția de vot din Liceul Miguel de Cervantes nu este rând. Se votează în 5 minute."

ZFR
Facebook/Andrei Spînu


UPDATE: Până la ora 15:00 au participat peste 33 000 votanți, cei mai mulți în Chișinău - 11 638.

alegeri


UPDATE: Geoană: Apelul meu către români - să vină în număr cât mai mare la vot

UPDATE: Secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu: "Am votat în această dimineață în Chișinău, în primul rând, pentru că îmi iubesc țara"

UPDATE: Până la ora 12:30 au participat peste 23 000 votanți.

alegeri

UPDATE: Premierul României, Marcel Ciolacu: ”Fac un apel către toată lumea, indiferent de opțiune, să vină cât mai mulți români la vot”

UPDATE: S-a format coadă la secția de votare de la liceul Gheorghe Asachi din Chișinău.

alegeri

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis: Vă invit pe toţi să poftiţi la vot. Este extrem de important

UPDATE: Până la ora 10 au participat 9.200 votanți. 

prezența la vot


UPDATE: Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu: Am votat pentru viitorul european al R. Moldova

„Din cele 28 de secţii de vot deschise în zona centru, 13  vor fi deschise în raza municipiului Chişinău, iar dintre acestea  teri la Consulatul General al României, trei la Liceul Gheorghe Asachi, trei la Liceul Spiru Haret, două la Universitatea de Stat, una la Teatrul Satiricus, şi încă una la Liceul Miguel de Cervantes. Există şi o hartă interactivă pe care alegătorii o pot consulta pe site-ul Ambasadei României şi site-ul Autorităţii Electorale Permanente”, a declarat OVIDIU VIOREL NĂFTĂNĂILĂ prim-colaborator al Ambasadorului României în Republica Moldova.

Vor putea să îşi exprime votul doar alegătorii care au acte de indentitate valabile. Nu se poate vota cu titlul de călătorie, cu cărţile de alegător sau cu acte expirate.

Cetăţenii care vin să-şi aleagă reprezentantul în Parlamentul European trebuie să prezite paşaportul sau buletinul de identitate valabil. După ce membrii biroului electoral vor verifica documentul, alegătorii vor trebuie să semneze în lista electorală suplimentară, după care vor putea merge în cabina de vot.

Secţiile de vot se vor închide la ora 22, dar în cazul în care în secţie mai sunt persoane care încă nu au votat, programul va fi prelungit cu încă o oră.

„Cetăţenii care la ora 22 se află în incinta secţiei de votare sau se află în perimetrul secţiei de votare, dar doresc să îşi exprime dreptul de a vota o vor putea face până la ora 23:59 în baza unei decizii a  preşedintelui secţiei de votare unde se află prezenţi la acel moment”, adaugă OVIDIU VIOREL NĂFTĂNĂILĂ prim-colaborator al Ambasadorului României în Republica Moldova.

Pentru cetăţenii care vor să-şi desemneze reprezentanţii Bulgariei în Parlamentul European vor fi deshise secţii de vot şi la Taraclia, Cahul, Ceadîr-Lunga, Tvardiţa sau Comrat. Reprezentanţii Guvernului de la Chişinău au venit cu un îndemn de participare la aceste alegeri.

DANIEL VODĂ purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Un îndemn din partea Executivului de la Chişinău este să susţineţi candidaţii care sprijină extinderea UE şi care sprijină neabătut parcursul ireversibil de integrare europeană a Republicii Moldova şi aderarea ţării noastre la UE. Astfel avem posibilitatea să trimitem oameni la Bruxelles, oameni care să reprezinte ţara noastră cu speranţa că în câţiva ani vom avea şi europarlamentari din Republica Moldova”.

Pe 9 iunie sunt aleşi cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Mandatul eurodeputaţilor este de cinci ani.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter