Politic

Fost ministru al Apărării: "Republica Moldova nu poate face față singură unei invazii rusești. Aderarea la NATO este soluția”

post-img
Punctul pe AZi

Republica Moldova nu are capacitatea militară și financiară de a rezista unei invazii rusești de proporții, susține fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, care subliniază că modernizarea armatei ar dura cel puțin 10-12 ani și ar necesita investiții masive. Şalaru consideră că aderarea la NATO este esențială pentru securitatea Republicii Moldova, deoarece Uniunea Europeană nu poate asigura protecția militară necesară, nefiind un bloc militar.

"Republica Moldova are o problemă legată de neutralitate. O armată nu se modernizează peste noapte și se modernizează cu sute de milioane de euro. Poți mări capacitatea de apărare a Armatei Naționale a Republicii Moldova pentru a face față unei invazii rusești în care pot participa de la o sută de mii, la patru sute de mii de militari, cu Armata Națională pe care o are astăzi Republica Moldova. Nu există o asemenea capacitate de luptă și o asemenea posibilitate financiară. O armată se modernizează în minimum 10-12 ani și e nevoie de foarte mulți bani. Chiar dacă Guvernul ar acorda tot PIB-ul, oricum nu vom avea suficientă capacitate de apărare împotriva armatei rusești. Republica Moldova poate să facă față unui atac rusesc cel puțin o săptămână, până în momentul în care NATO, UE, vor decide ce să facă, să ne ajute sau să își exprime îngrijorarea, de aceea, una din soluții e aderarea la NATO", a declarat fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, Șalaru subliniază că Republica Moldova nu are capacitatea militară și financiară de a rezista unui atac masiv din partea Rusiei, deoarece modernizarea armatei naționale ar necesita ani de zile și investiții uriașe.

"Nu există astăzi soluție militară pentru a ne proteja împotriva unui masiv atac rusesc. Noi nu suntem Ucraina, nu avem 40 de milioane de cetățeni, nu am avut bani pentru a moderniza armata, iar Ucraina s-a pregătit în ultimii 10 ani pentru acest război. Astăzi, ceea ce avem noi, e menit să ne apere de un atac al trupelor rusești care se află ilegal în Republica Moldova. Da, Armata Națională poate să facă față unui atac rusesc din Transnistria, unui atac însoțit și de forțele transnistrene, pentru asta e nevoie de mulți bani, de cumpărat armament modern, de participat la multe proiecte și acordul de securitate semnat cu UE ne permite să avem acces la producătorii europeni de armament modern, de tehnică militară, dar fără bani oricum noi nu vom putea face față unei asemenea provocări, de aceea, faptul că am primit invitația de a începe negocierile, ne deschide nouă calea spre noi fonduri europene, spre proiecte comune de modernizare a Armatei Naționale, de colaborare a Armatei Naționale cu armatele naționale a țărilor membri NATO. Nu există soluții minune în acest caz. Timp de 30 de ani Armata Națională a Republicii Moldova a fost neglijată, a fost trecută pe linie moartă și azi ne trezim că suntem îngrijorați de faptul că n-am putea face față unui atac din partea Rusiei. Nu numai noi n-am putea face față, multe țări europene n-ar putea, dar, la fel cum numărul celor care susțin aderarea Ucrainei la NATO a crescut geometric după război, la fel și în Republica Moldova situația se schimbă și oamenii încep să înțeleagă că doar NATO ne poate proteja. UE e despre economie de piață, libertăți, numai despre securitate nu este pentru că UE nu e un bloc militar, nu are armată. Ne poate ajuta cu bani, armament, dar nu poate trimite militari pe teritoriul Republicii Moldova să lupte împotriva armatei ruse, de exemplu", adaugă fostul ministru al Apărării.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter