Actualitate

Expoziția „Șoapte Florale”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei

post-img
Schimbările climatice, poluarea solului și alți factori amenință viața plantelor la nivel global, conducând la colapsul treptat al biodiversității

Muzeul Național de Artă al Moldovei are plăcerea de a vă invita la expoziția „Șoapte Florale”, ce va avea loc în perioada 17 aprilie – 15 mai 2025. Această expoziție prezintă o colaborare a artiștilor Anca Benera & Arnold Estefán și Pavel Brăila, care explorează relația fragilă dintre natură și impactul activităților umane asupra ecosistemelor.

Schimbările climatice, poluarea solului și alți factori amenință viața plantelor la nivel global, conducând la colapsul treptat al biodiversității. Paleoclimatologia se bazează pe „arhive naturale”, precum înregistrările polenului, pentru a reconstitui flora dispărută și a anticipa dinamica climatică a viitorului.

Anca Benera & Arnold Estefán colectează granule de polen din regiunile aride aflate în pragul deșertificării, conservând o arhivă botanică a florei pe cale de dispariție. Aceste mostre pot deveni materiale științifice esențiale în viitor, reflectând interesul artiștilor pentru polen ca martor paleoclimatic și pentru rolul vital al polenizatorilor, precum albinele, în menținerea ecosistemelor.

Dispariția albinelor ar reprezenta o amenințare existențială pentru viața pe Pământ. Inspirându-se din faptul că primele sunete înregistrate vreodată au fost gravate pe cilindri de ceară de albine, artiștii creează o punte conceptuală între această istorie și actuala criză ecologică.

În proiectul „Șoapte Florale”, Benera & Estefán colaborează cu Pavel Brăila și o comunitate de albine melifere (Apis mellifera) pentru a crea un disc muzical realizat integral din ceară de albine. Fragil prin natura sa, acest disc poate fi ascultat doar de un număr limitat de ori, fiecare redare erodând strat cu strat memoria sa materială, până când sunetul se topește în tăcere.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor