Politic

Rusia a încercat să introducă în România 14 cetățeni ruși sub identitate profesională falsă. Din motive de securitate națională MAE a anulat vizele

post-img
Romania-Rusia
Sursa foto: Europa FM

Incident diplomatic între România și Federația Rusă ca urmare a unei tentative a Moscovei de a deplasa în România cu ocazia unui eveniment oficial 14 cetățeni ruși cu alte identități profesionale.

Moscova, prin vocea Mariei Zaharova, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, a denunțat acțiunea Bucureștiului de a revoca vizele pentru 14 cetățeni ruși, notează defensromania.ro.

MAE român vine cu precizări importante și anunță că decizia a fost luată ca urmare a faptului că din delegația rusă formată din 17 persoane, care ar fi trebuit să fie prezentă la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), 14 erau jurnaliști ai Russia Today.

Amintim că Russia Today, organ de propagandă a Kremlinului, a fost interzis în UE în contextul războiului neprovocat și brutal declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Se pare că Federația Rusă a încercat să obțină vizele pentru aceștia folosindu-se de identități profesionale false, notificând partea română că de fapt sunt oficiali ai Ministerului rs al Dezvoltării Digitale.

Revocarea vizelor are la bază considerente de securitate națională.

DefenseRomania redă integral comunicatul MAE român care face lumină asupra acestui incident diplomatic:

„Referitor la comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Federația Rusă ca delegați oficiali ai săi la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), ce se desfășoară la București, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie a.c., organizată de ITU și găzduită de România, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele:

Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse.

Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media. 

Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București, acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”, arată MAE.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter