Casa din Cernăuţi a profesorului Aron Pumnul, în care a locuit și Mihai Eminescu, rămâne în paragină. Deşi au fost lansate nenumărate apeluri către autorităţile locale și cele din România, restaurarea obiectivului istoric bate pasul pe loc. Localnicii îşi doresc ca monumentul de mare importanţă spirituală să îşi recapete gloria de altădată.
VITALIE ZÂGREA corespondent TVR MOLDOVA: „Casa lui Aron Pumnul în care a locuit Mihai Eminescu, copii fiind, rămâne în continuare tristă şi îngândurată. Nici în această zi de 15 iunie 2023, uşile muzeului Mihai Eminescu din Cernăuţi nu au fost deschise. Casa lui Aron Pumnul rămâne în continuare în paragină.”
Casa, veche de aproximativ 200 de ani, este construită într-un autentic stil moldovenesc. După mai multe tergiversări de ordin legislativ din partea autorităţilor, oamenii de cultură aşteaptă ca ea să găzduiască Muzeul "Mihai Eminescu".
ELENA VÂNTU-TĂRÂŞEANU director, Muzeul "Mihai Eminescu", Cernăuţi: „Un muzeu, un muzeu care să ne adune pe toţi, în fiecare an, în fiecare zi. Acest imobil a găzduit, pe parcursul anilor, de 3 familii sovietice, acum este liber, însă drumul spre a fi eliberat a fost foarte greu.”
CRISTINA MIHAEŞI preşedinte, Fundaţia Culturală de Binefacere "Casa Limbii Române", Cernăuţi: „Urmează să fie restaurată, sperăm cât de curând. Există o comisie ucraineano-română în atenţia care se află aceasta, care pregăteşte actele necesare deoarece nu este atât de uşor fiindcă este un obiectiv istoric foarte important. Sperăm să ne apropiem aici toţi românii care aşteaptă acest moment.”
Oameni de toate vârstele, scriitori, studenţi, cu toţii îşi doresc renovarea casei lui Aron Pumnul, cel care a avut o mare influenţă asupra elevilor săi. Pe Mihai Eminescu l-a găzduit în timpul anilor de şcoală.
„Particip în fiecare an la monumentul lui Eminescu, tare mult mi-aş dori că această casă să fie un muzeu. Aş participa şi eu cu multe exponate care se mai găsesc pe la noi ca să fie amintire pentru viitoarele generaţii.”
„Mihai Eminescu, pentru toţi românii, este Luceafărul poeziei româneşti, chiar şi mândria tuturor românilor. Trebuie să depunem toate eforturile să trăiască prin cuvintele noastre, prin literatură.”
Aron Pumnul s-a născut pe 27 noiembrie 1818, într-o familie din zona Făgăraşului și a devenit unul dintre conducătorii mişcării de renaştere naţională a românilor din Bucovina.