Justiție

Judecătorul Oleg Melniciuc, primul magistrat condamnat pentru îmbogăţire ilicită, va fi cercetat și pentru hărțuire sexuală

video

Judecătorul Oleg Melniciuc, primul magistrat condamnat pentru îmbogăţire ilicită, va fi cercetat și pentru hărțuire sexuală. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au admis, astăzi, sesizarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, şi şi-au dat acordul pentru urmărirea penală a magistratului. Şedinţa CSM s-a desfăşurat cu uşile închise. O studentă venită în practică l-a acuzat pe Melniciuc de hărțuire sexuală, în mai 2022.

Opt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au votat în favoarea cercetării penale a judecătorului, iar doi s-au opus. După şedinţă, magistratul Oleg Melniciuc a spus că e nevinovat şi că va ataca decizia colegilor săi din CSM.

OLEG MELNICIUC, magistrat suspendat: „Eu consider că este neîntemeiată. Eu am demonstrat chestia aceasta. NU este scopul studentei. Este scopul altor persoane. - Cine anume? - Bine, nu pot acum să dau nume şi să fac comentarii acestor chestiuni.”

În 2022, procurorul general interimar de atunci a cerut CSM pornirea urmăririi penale în privința lui Melniciuc. Solicitarea a fost respinsă dar, un an mai târziu, în octombrie, Curtea de Apel a anulat hotărârea Consiliului și a dispus reexaminarea solicitării.

SERGIU CARAMAN, preşedinte interimar, CSM: „Consiliul Sperior al Magistraturii a examinat sesizarea reieşind din circumstanţele care au fost indicate în acea sesizare şi înscrisurile care au fost preventiv anexate la dosar de către procuror. Cazul a fost examinat în şedinţă închisă pentru a nu prejudicia ancheta. Deci, organul de urmărire penală urmează să efectueze acţiuni de urmărire penală pentru a stabili dacă este sau nu fapta, cine se face vinovat. Legat de percheziţii, deocamdată un asemenea demers din partea procuraturii nu avem.”

Oleg Melniciuc a fost suspendat din magistratură, în 2022, în urma unei condamnări pentru îmbogăţire ilicită, pronunţată de judecătoria Anenii Noi. Sentinţa este de șapte ani de închisoare, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis, dar hotărârea nu e definitivă. Melniciuc pledează nevinovat şi în acest dosar.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter