Social

Tot mai mulţi locuitori din regiunea separatistă transnistreană se mută cu traiul pe malul drept al Nistrului. Câţi oameni au schimbat Tiraspolul pe Chişinău

Fug din regiunea transnistreana
Sursa video: TVR MOLDOVA

Tot mai mulţi locuitori din regiunea transnistreană se mută cu traiul pe malul drept al Nistrului, iar migraţia s-a intensificat odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit Agenţiei Servicii Publice, din 24 februarie şi până în prezent, peste 600 de oameni au solicitat schimbarea domiciliului pe teritoriul controlat de Chişinău. Experţii spun că, în realitate, cifra este mult mai mare.

Grigore Cojocaru a muncit mai bine de două decenii ca profesor de istorie la liceul cu predare în limba română din Râbniţa, un oraş din regiunea transnistreană. Încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, când în stânga Nistrului se vorbea despre implicarea Tiraspolului în război, bărbatul a analizat posibilitatea de a părăsi, împreună cu familia, locurile natale. A aplicat la concursul pentru funcţia vacantă de vicedirector al Liceului "Vasile Alecsandri" din Chişinău, şi l-a câştigat.

GRIGORE COJOCARU, profesor de istorie: "Ideea de a pleca din stânga Nistrului a venit nemijlocit în luna februarie. Era o chestie de întrebare foarte serioasă: ce era să predai istoria românilor, într-o regiune unde sunt şanse foarte mari să vină autorităţile din Rusia. Şi atunci am început să caut oportunităţi. Decizia a durat cred că undeva 2, 3 luni de zile, până în luna iunie. Greu? Desigur. Sunt 20 de ani când am activat în stânga Nistrului, în Râbniţa."

În prezent, profesorul de istorie trăieşte cu chirie în Chişinău, unde vrea să se mute definitiv împreună cu familia sa.

GRIGORE COJOCARU, profesor de istorie: "Trebuie să-i dau un viitor copilului şi vreau să fiu sigur în viitorul meu, care cred că autorităţile din stânga Nistrului pot să-l împiedice. Ulterior, deja urmează să vină şi soţia. Contează viitorul şi încercăm să-l reîncepem aici."

Potrivit Agenţiei Servicii Publice, de la începutul războiului din Ucraina, 652 de persoane din regiunea transnistreană au solicitat schimbarea domiciliului în dreapta Nistrului. Dintre acestea, 316 sunt bărbaţi iar 342, femei. 253 de bărbaţi au vârste cuprinse între 18 – 60 de ani

MIGRAŢIA DIN REGIUNEA TRANSNISTREANĂ, FEBRUARIE – SEPTEMBRIE, 2022 Bărbaţi - 316 Femei - 342 Total 652 de persoane

PAVEL CAZACU avocat Promo – LEX: "Pe de-o parte, locuitorii din stânga Nistrului aleg o viaţă mai bună, cu oportunitpţi, pe care malul drept le poate oferi. Pe de altă parte sunt persecutările care se produc în regiunea transnistreană. Tinerii de 18 ani fug de teama înrolării în armata transnistreană. Foarte multe persoane, sau zeci de persoane fug din calea maşinii militare din stânga Nistrului."

Avocaţii Promo - LEX spun că, în realitate cifra persoanelor care decid să se mute în dreapta Nistrului ar fi cu mult mai mare.

PAVEL CAZACU avocat Promo – LEX: "Ei pleacă într-un regim alert, când observă că riscul este iminent şi atunci cifrele oficiale nu reflectă situaţia reală. Mai ales după invazia rusă."

Anterior, persoanele cu cetăţenie rusă din regiunea transnistreană au fost chemate să se înroleze, prin contract, în armata Moscovei, pentru a lupta în Ucraina. După anunţul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parţială, autorităţile de la Chişinău spun că nu au informaţii despre o eventuală recrutare şi pe malul stâng al Nistrului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter