În Republica Moldova, aproape 6% din populația adultă suferă de tulburări ale somnului. Insomniile cresc riscul de hipertensiune, diabet, obezitate, depresie şi este una dintre cauzele accidentelor rutiere mortale. Pentru a sublinia importanţa acestei afectiuni, în 17 martie este marcată Ziua Mondială a somnului.
Cauzele insomniilor sunt diverse iar unii suferă incă de la vârste fragede.
Somnul odihnitor este o adevărată provocare pentru tot mai multe persoane. Insomnia este cea mai frecventa tulburare de somn la adulţi, iar principala cauză o reprezintă stresul.
ADRIAN LUPUŞOR, medic neurolog: „Insomnia este foarte frecventă astăzi din cauza a trei excese: excesul de lumină, excesul de informaţie şi excesul de emoţie. Astăzi practic 50 la sută din populaţie resimt simtomele insomniei. Ori adorm greu, ori au stres la o bucată de noapte şi nu pot dormi. Circa 10 la sută suferă de insomnie ca boală. Adică când aceste simtome se întâlnesc mai mult de trei ori pe săptămână”.
O altă problemă gravă este apneeA în somn care se manifestă prin oprirea respiraţiei pentru cel puţin 10 secunde, în mod repetat.
VICTOR VOVC, preşedintele Societăţii de Medicina Somnului : „Persoanele acestea nici nu îşi dau seama că sunt bolnave dar după statistică ar trebui să fie numai în Chişinău vreo 20 de mii de diferit grad. Pericolul cel mai mare este că aceste persoane aorm la volan, nu îşi dau seama”.
Potrivit Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, in 2022 au fost înregistrate 67 de accidente rutiere pentru că soferii au adormit la volan. Doi oameni au murit iar 47 au fost răniți.
PAVEL APOSTOL, reprezentant INSP: „Vă daţi bine seama că pentru o anumită perioadă de timp persoana pierde controlul automobilului şi în cele mai dese cazuri iese pe contrasens şi vorbim despre tamponări frontale iar ca zerultat sunt traumatisme severe şi decese”.
Medicii spun că un adult are nevoie de 8 ore de somn pe zi.