Actualitate

O nouă manifestație a blocat astăzi circulația în centrul Chișinăului. Motivul nemulțumirii a fost noua denumire a aşa-zisei „Zile a Victoriei”

O nouă manifestație a blocat astăzi circulația în centrul Chișinăului. Motivul nemulțumirii a fost noua denumire a aşa-zisei „Zile a Victoriei”

Partidul "Renaștere", în spatele căruia ar sta fugarul Ilan Şor, a organizat un marş în centrul Chişinăului. De astă dată, manifestanţii au cerut ca autorităţile să renunţe la proiectul privind noua denumire a aşa-zisei zile a Victoriei, care a fost înlocuită cu sintagma „Ziua Comemorării”. Timp de 20 de minute, mulţimea a blocat bulvardul Constantin Negruzzi, iar acest lucru a dat peste cap circulaţia transportului public.

Organizatorii au anunţat că au ieşit la protest pentru a manifesta faţă de modificarea denumirii Zilei Victoriei în Ziua Comemorării, dar şi faţă de schimbărea datei în care va fi celebrată de acum încolo. Majoritatea celor prezenți la marş nu au dorit să ne spună ce îi nemulţumeşte.4

Iar alţii, se pare, că au încurcat protestele.

Unii manifestanţi, însă, au ţinut morţiş să celebreze în continuare Ziua Victoriei.

Istoricii spun că această zi a fost şi este folosită de sovietici pentru a-şi manifesta supremaţia, deşi cel De-al Doilea Război Mondial s-a încheiat în data de 8 mai 1945.

ION VARTA istoric: „Încearcă să reanimeze această sărbătoare sovietică speculează pentru că iar noi care am fost o victimă de pe urma acelor politici criminale care le-a implementat Stalin în acest spaţiu nu avem nici o treabă cu victoria Uniunii sovietice in marele războii pentru apărarea patriei. Patria noastră nu era Uniunea Sovietică. Noi am fost încorporați cu de a sila şi am avut de suferit”.

Iar analiştii politici cred că aceste ieşiri ale opoziţiei de stânga sunt, de fapt, puţinele argumente pe care le mai au împotriva guvernării.

ANATOL ŢĂRANU analist politic: „Ei folosesc acest eveniment 9 mai în interpretarea propagandei ruse, iar propaganda rusă, de fapt, a confiscat acest eveniment în favoarea politicii imperialiste a Rusiei.  Acesta este o acțiune perfidă la care se asociază forţele politice pro-moscovite de la Chişinău”. 

Proiectul de lege prinvind modificarea denumirii Zilei Victoriei în Ziua Comemorării şi de schimbare a datei în care va fi celebrată, a fost votat de parlament pe 25 mai. Atunci, autorii proeictului, deputaţii PAS, spuneau că modificarea este necesară întrucât în societate sunt confuzii la acest subiect.

MIHAI POPŞOI deputat PAS: „Pe 8 mai este Ziua Comemorării, o zi tragică iar 9 mai este Ziua Europei în care sărbătorim pacea, integrarea europeană, bunăstarea, democraţia, şi un lucru firesc atât timp cât Republica Moldova îşi doreşte să fie parte a uniunii Europene să se ajusteze aceste nuanțe simbolice”:

author-img_1

Cristian Sava

Reporter