Extern

FOTO. Imaginile dezastrului: Ruşii au suferit pierderi grele după trei încercări eşuate de forţare a unui râu strategic în Donbas

post-img

Trupele Moscovei au înregistrat pierderi grele în ultimele trei zile în regiunea Donbas din Ucraina: un batalion al armatei ruse şi-a pierdut aproape în întregime toate blindatele din dotare, după trei încercări eşuate de forţare a râului Severski Doneţ din Lugansk, cu scopul de a încercui trupele Kievului din zona oraşului Severodoneţk, a declarat pentru BBC un oficial al armatei ucrainene.

Ucrainenii au reuşit să distrugă un număr neprecizat de bărci de asalt şi elicoptere ale ruşilor şi au aruncat în aer de trei ori podurile de pontoane pe care ruşii au încercat să le construiască pentru a forţa trecerea râului, scrie Digi24.

Imagini din satelit sau filmate din dronele de supraveghere arată zeci de vehicule blindate ruseşti distruse pe malul râului.

Ukraine Russia Battle, Siverskyi Donets River, Eastern Ukraine - 12 May 2022


Conform serviciilor de informaţii ucrainene, prima tentativă a ruşilor de a trece râul a fost pe 8 mai.

De fiecare dată când au încercat, ucrainenii au reuşit să distrugă podul de pontoane şi să-i prindă pe ruşi „în cursă”.

Kievul  susţine că „a eliminat” circa 70 de echipamente şi tehnică grea de  luptă ruseşti. Nu se ştie câţi soldaţi ruşi au fost ucişi în cadrul  batalionului folosit în tentativa de traversare a râului. Un batalion al  Moscovei are în jur de 500 de militari.

Ukraine Russia Battle, Siverskyi Donets River, Eastern Ukraine - 12 May 2022


Ministerul  britanic al Apărării a precizat, într-o analiză a situaţiei din Ucraina  prezentată vineri, că forţarea unui astfel de râu reprezintă o  încercare „extrem de riscantă” şi trădează presiunea la care sunt supuşi  comandanţii ruşi de pe front pentru a face progrese.

Moscova nu a prezentat până în prezent un punct de vedere oficial referitor la pierderile suferite în regiune.

Ukraine Russia Battle, Siverskyi Donets River, Eastern Ukraine - 12 May 2022


O  imagine din satelit obținută de compania de informații geospațiale  BlackSky arată un pod rusesc cu pontoane traversând râul în 10 mai, la  scurt timp după ce un baraj de artilerie ucrainean a lovit zona.

Ruşii construiesc podul, ucrainenii îl distrug

În  alte imagini se vede cum fumul se ridică de pe malul vestic al râului  Severski Doneț, la un capăt al podului. Pe malul estic se văd cratere și  fum, inclusiv în jurul vehiculelor militare rusești care au încercat să  traverseze.

Totodată, în mai multe fotografii  distribuite pe rețelele sociale, realizate cu ajutorul dronelor de  supraveghere, se vede cum rușii au încercat să traverseze iar râul, cu  un al doilea pod plutitor. Și acela fost aruncat în aer de ucraineni, pe  lângă o serie de vehicule militare.

Ukraine Russia Battle, Siverskyi Donets River, Eastern Ukraine - 12 May 2022


Artileria ucraineană reuşeşte să îi „frustreze” pe ruşi, în sensul că reuşeşte să împiedice avansul acestora în Donbas, a declarat, citat de CNN, un oficial din Departamentul american al Apărării. În luptele din regiune, ucrainenii folosesc cu succes inclusiv piesele de artilerie grea (tunuri M777 de tip „Howitzer”, calibrul 155 mm) furnizate de SUA sub formă de ajutor militar pentru Kiev.

Vineri au avut loc lupte grele între trupele ucrainene şi cele ruse în  apropiere de localităţile Izium şi Sloviasnk, fără ca trupele Moscovei  să reuşească să înregistreze vreun progres notabil în regiune.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter