Actualitate

Cum putem avea o alimentație echilibrată în perioada postului

post-img
alimentație echilibrată

În perioada Postului, când suntem îndemnați să renunțăm la produsele de origine animală, avem la dispoziție multe alimente ce ne oferă energie și nutrienți. Iată câteva produse accesibile, pe care le putem introduce în meniul zilnic.

 Fasolea este unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Fiind bogată în proteine vegetale, poate fi un bun înlocuitor al cărnii. De asemenea, conține fibre ce ajută digestia și mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp. Fie că o folosim în ciorbe, tocănițe sau salate, este o alegere bună pentru cei care vor să adopte un stil de viață echilibrat.

Cartofii sunt o sursă bogată în carbohidrați folositori, care oferă energie. De asemenea, conțin potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.

Nucile sunt adevărate „superalimente”, datorită conținutului bogat în grăsimi sănătoase, proteine și Omega-3. Acestea ajută inimii și creierului, combat oboseala și reduc stresul. În plus, nucile sunt bogate în antioxidanți ce protejează celulele de îmbătrânirea prematură. Miezul de nuci poate fi adăugat în salate și în deserturi de post.

 Lintea este foarte hrănitoare și ușor de preparat. Este bogată în fier, ce previne oboseala și anemia. Fibrele din linte ajută digestie și mențin glicemia stabilă. Poate fi folosită în supe, tocănițe sau salate.

Fructele uscate, precum curmalele, stafidele, caisele sau prunele, reprezintă o sursă naturală de energie. În plus, conțin vitamine și minerale esențiale, precum vitamina C, fier și potasiu. Pot fi adăugate în cereale, salate sau copturi.

Aceste produse alimentare, benefice pentru sănătate, sunt accesibile, ușor de preparat și ne oferă toți nutrienții necesari pentru a ne menține energia și vitalitatea.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor