Social

Lecții de viață în vreme de război. A venit și sfârșitul de an școlar pentru elevii absolvenţi din Cernăuţi

Lecții de viață în vreme de război. A venit și sfârșitul de an școlar pentru elevii absolvenţi din Cernăuţi

A venit și sfârșitul de an școlar pentru elevii absolvenţi din Cernăuţi. Pentru al doilea an consecutiv, orele de studiu au fost marcate de războiul din Ucraina iar, deseori, lecţiile s-au desfăşurat în subsoluri din cauza alarmelor aeriene. Unii elevi care au fugit din calea războiului, s-au întors pentru câteva zile pentru a-şi revedea profesorii şi colegii. Pentru mulţi dintre ei, revederea a fost cu lacrimi în ochi.

Ceremonia dedicată sfârșitului de an școlar a început cu un moment de reculegere în memoria ostaşilor căzuţi pe frontul din Ucraina.  

Ultimul sunet de clopoţel a răsunat pentru a 30-a oară la Liceul "Alexandru Cel Bun", unica instituţie liceală cu predare în limba română din Cernăuţi. Lecțiile au fost marcate de atrocităţile războiului iar elevii și profesorii lor s-au refugiat în adăposturi improvizate din cauza alarmelor care au semănat groază.

CONSTANTIN COSTAŞ absolvent, Cernăuţi: „Am învăţat. Împreună am plâns, am zâmbit şi am trecut prin toate nevoile impreuna. Desigur, îmi pare rău că acest timp nu se va mai întoarce, însă fiecare sfârşit e un nou început. E un nou start. Nu voi uita nicioadată de anii pe care i-am petrecut în această şcoală.”

În acest an, au absolvit 14 elevi din ciclul liceal. 7 dintre ei au plecat peste hotare încă de la începutul războiului. Elevii au continuat să-şi facă studiile online. Emoţionaţi şi cu ochii în lacrimi, elevii reveniţi la școală, speră că războiul va lua sfârşit.

Emilia ZAHARCIUC, absolventă, Liceul Alexandru cel Bun, Cernăuți: „Îmi pare rău că nu am fost mai mult la şcoală. Am lipsit mult, am fost peste hoatare din cauza războiului. Mi-aş fi dorit să fi petrecut mai mult timp cu colegii, profesorii. Foarte probabil, aş fi învăţat mai multe.”

Pentru părinţi şi profesori a fost o zi cu o mare încărcătură spirituală.

SEVERINA PAVEL, diriginte de clasă: „În unele momente a trebuit să ne adăpostim în subsol, chiar şi aşa, orele se petreceau. Am petrecut acest an destul de complicat.”

NATALIA AMIHALACHIOAIE, mamă: „Am trecut prin timpuri dificile, pandemia iar acum război. Copiii noştri însă au fost demni şi au trecut cu demnitate această perioadă. În viitor, sperăm ca în calea lor să le iasă doar lucruri bune.”

ION IGNAT director, Liceul "Alexandru cel Bun", Cernăuţi: „Am avut şi situaţii de alarmă, am avut şi întreruperi, dar Slava Domnului, am ajuns la această zi, cu toţii elevii fiind sănătoşi.”

Liceul "Alexandru cel Bun" din Cernăuţi a fost fondat în 1991. Instituţia de învăţământ are 369 de elevi.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter