Social

Ecologiștii susțin că orașul Chișinău nu are suficientă umbră pentru a face față caniculei. Problema e acutizată în suburbii

Ecologiștii susțin că orașul Chișinău nu are suficientă umbră pentru a face față caniculei. Problema e acutizată în suburbii

Valurile de căldură sunt tot mai intense iar efectele se resimt puternic mai ales în marile zone urbane. Deşi Chișinăul este considerat un oraş verde, ecologiștii susțin că nu avem suficientă umbră pentru a face față caniculei. Problema e acutizată în suburbii, unde terenurile au fost transformate in aglomeratii urbane.

ZFR

Schimbările climatice la nivel mondial se resimt tot mai des si in Republica Moldova. Apar fenomene meteo extreme cu impact asupra cetătenilor. RODICA COJOCARI, climatolog: „Erau cu o frecveţă de o data la 5-6 ani. Acum noi avem depăşiri extreme chiar din an în an. Şi nu este doar o extremă care se repetă, este o extremă comulativă. Dacă am avut +30, acum avem +31. Dacă am avut +31 nu este exclus că o să avem +34 ca o medie deja”. Una dintre soluții pentru a atenua impactul caniculei este crearea de spații verzi. GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Studiile arată că pomii au un efect de răcorire în zilele toride, comparabilă cu performanța a aproximativ 10 aparate de aer conditionat. La umbra unui copac, temperatura resimţită e chiar cu 15 grade mai mica decât atunci când ne aflăm la soare”. Suprafaţa spaţiilor verzi din Chişinău a scăzut în ultimii ani. PETRU VINARI, ecologist, activist civic: „S-au redus cu mai mult de o mie de hectare, din câte cunosc. Poate sunt cifre vechi, însă în continuare vedem cum spaţiile verzi sunt, sub un anumit pretext de ameliorare şi reabilitare, sunt practic deseori mutilate şi prelucrate în aşa fel încât nu fac faţă acestor temperaturi”.

Municipiul Chișinău este în top 20 capitale verzi in Europa. Parcurile nu sunt insă răspândite uniform, iar în unele suburbii lipsesc cu desăvârşire. ALA DONICA, expert de mediu: „Cea mai mare suprafaţă este indicată pentru oraşul Chişinău, urmată de oraşul Vadul lui Vodă, Cricova, Codru, mai puţine avem în Vatra în Sângera şi cele mai puţine suprafeţe avem în Durleşti, doar 18 hectare”. Fiecare locuitor din Durleşti are la dispoziţie doar 9 metri pătraţi de spaţiu verse, sub limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care este de minimum 26 de metri pătraţi. Și in oraşele Sângera, Codru, Cricova şi Vatra crearea de noi spaţii verzi nu este o prioritate pentru autorități, deşi numărul populaţiei este în creştere.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter