Actualitate

Victor Parlicov: Contractul prezentat de Evghenia Guţul este un fals

Victor Parlicov: Contractul prezentat de Evghenia Guţul este un fals

Gazul ieftin, promis de Evghenia Guţul, nu are cum să ajungă în regiunea găgăuză. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, spune că documentul prezentat de guvernator este un fals şi nu poate fi executat. Iar firma turcească, cea care ar fi semnat contractul, nu are licenţă de livrare a gazelor, iar reprezentanţii companiei ar fi negat înțelegerea la care face refere başcanul. Pe de altă parte, preşedintele Maia Sandu a declarat că tot gazul care ajunge în Republica Moldova este împărţit egal tuturor consumatorilor.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, compania turcească, despre care guvernatorul autonomiei găgăuze spune că va aduce gaz la un preţ de 10 lei pentru un metru cub, nu prestează servicii pe piața gazelor și a combustibililor fosili. Din contract mai lipsește ștampila firmei, ceea ce pune la îndoială autenticitatea actului.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: Compania a negat într-un email că ei s-ar fi ocupat de gaze și ar fi semnat asemenea contract. S-au adunat câţiva oameni unul care nu se ocupă de gaz din Turcia, cu unul care se ocupă de copt pâine din Germania cu unul care a făcut nicio activitate din Bălţi şi iaca noi amuş o să fericim poporul găgăuz, bulgăresc şi orheian cu gaz ieftin.

Şi preţul de achiziţie a gazului, anunţat de başcan, este departe de cel real.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: Echipa oligarhului fugar zice că o să ne aducă gaz rusesc, căci a spus că cu ruşii sa înţeleg privind gazul ieftin, vor să ne sugereze că Gazprom care vrea să vândă gaz cu 830 de dolari, poate să livreze prin Turcia mai ieftin, la preţ derizoriu. Astăzi dacă cineva ia gaz la hotar cu Turcia şi până în RM trebuie să plătească 100 euro pentru mia de m3 doar pentru transport.

Ministrul a explicat că, la modul practic, gazul nu are cum să ajungă separat în regiunile Republicii Moldova.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: Nu există aşa consumator ca Taraclia sau UTA Găgăuzia. Fiecare consumator va trebui să scrie o cerere dacă vrea săs e ducă la alt furnizor. Dacă compania cu care ei semnează contract nu-şi onorează obligaţiunile ei vor trebui să revină la funizorul de ultimă opţiune care le va livra gaz cu preţ mai mare decât preţul reglementat. "

Şi expertul în Energetică, Sergiu Tofilat, pune la îndoială autenticitatea actului prezentat de Guţul.

SERGIU TOFILAT expert în Energetică: Chiar în antet prima frază este scris că este o confirmare la un careva contract la un acord general. Deci nu este un contract, e o confirmare pretinsă. Lipsesc codurile fiscale a semnatarilor, adresele, nu este indicat conturile bancare, iar la compaia turcească nici măcar şatampilă nu este.

Tofilat crede că e vorba doar de o promisiune electorală exagerată, nerealistă, care a mai fost promovată de fugarul condamnat Ilan Şor.

SERGIU TOFILAT expert în Energetică: Şor deja de un an de zile umblă pe la Moscova, oamenii lui publică tot felul de documente şi hârtii, dar niciun metru cub de gaz nu a intrat în Republuica Moldova.

Ministrul Energiei a făcut un apel către locuitorii din regiunea găgăuză, în patru limbi, în care îi îndeamnă să nu se lase manipulaţi de promisiuni electorale deşarte. Evghenia Guţul a venit, în scurt timp cu o reacţie, pe Facebook: "Acest contract a fost elaborat în totalitate de o echipă de profesioniști și a fost aprobat și semnat de companii din Turcia, Germania și Moldova. Îl îndemn pe ministrul Energiei să înceteze dezinformarea și să înceapă să lucreze în beneficiul cetățenilor și al țării",

Pe de altă parte, preşedintele Maia Sandu a declarat la o emisiune televizată că gazul care ajunge în Republica Moldova este împărţit egal tuturor consumatorilor.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: Dacă ajung 10 milioane de metri cubi gratis, îi luăm la Energocom și îi redistribuim în toată țara. Asta este corect. Dacă vin aceste volume de gaze naturale gratuit, asta se va întâmpla. Nu o să-l trimită nimeni înapoi, o să-l luăm și o să-l dăm tuturor cetățenilor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter