Social

A început sezonul căpușelor. Ce recomandă specialiștii

A început sezonul căpușelor. Ce recomandă specialiștii

Suntem în plin sezon al căpuşelor iar aceste insecte pot provoca boli grave cum ar fi borelioza sau boala Lyme. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 244 de cazuri de îmbolnăvire. Deocamdată, în parcurile din Chişinău nu s-a făcut dezinsecţie asa că cetățenii trebuie să fie vigilenți și să-și ia măsuri de preventie.

Capusele sunt paraziti externi ce se hranesc cu sânge si traiesc in apropierea solului, in iarburi inalte, in gramezi de frunze si in zone cu verdeață. Exista mai multe specii de capuse si nu toate sunt periculoase. Muscatura de capusa poate transmite boli deosebit de grave la om, precum babesioza, boala Lyme, febra butonoasa si encefalita de căpusa. Studiile au arătat că aproape 20% dintre căpuşe sunt infectate şi pot transmite boala Lyme sau alte boli. Pentru a evita mușcătura, cel mai bine este să purtăm haine care să ne acopere cât mai mult pielea.

LIUDMILA LUNGU, medic infecţionist: „Deasemnea trebuie să folosim soluţii anticăpuşă, ca ele să nu alipească de pilea noastră. Când copii merg la plimbări numaidecât, când se întorc acasă, noi trebuie să-i controlăm, după ureche, în zona gâtului.”


LIUDMILA LUNGU, şef, Secţia supravegherea bolilor extrem de contagioase, ANSP: „Cea mai frecventă boală cu transmitere vectorială keste boala Lyme. Dacă să vorbim statistic în 2023 au fost înregistrate 244 de cazuri, dintre care 35 de copii şi numărul este în creştere comparativ cu anul 2022, când erau 140 de cazuri.”


Cele mai predispose la boli sunt animalele de companie. Veterinarii recomandă tratamentele antiparazitare al căror efect de protecție poate dura chiar şi o lună. MIHAI POPA, medic veterinar: „ Deparazitarea se recomandă cum v-am spus lunar. Pastilele acţionează din interior, prin sânge, acţionând direct asupra sistemului central al parazitului, a căpuşei. Cgiar dacă noi găsim căpuşa pe corpul animalului, ea este deja moartă.” Cel mai important lucru pe care-l avem de facut dupa ce am constatat prezenta capusei este sa mergem la un medic. Indepartarea capusei este o interventie nu foarte facilă, pentru ca este esential să fie smuls din piele si capul insectei. In cabinetele medicale exista instrumente speciale pentru aceasta interventie.

Potrivit Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi", în parcurile din Chişinău, campania de dezinsecţie împotriva căpuşelor va începe pe 8 aprilie.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter