Social

S-a dat startul înregistrării prealabile la vot pentru cetățenii Republicii Moldova de peste hotare

video

S-a dat startul înregistrării prealabile pentru cetățenii Republicii Moldova de peste hotare la alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din 20 octombrie. Comisia Electorală Centrală a lansat site-ul care conține și opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență în cele 6 ţări unde va fi implementată metoda alternativă de vot. Alegătorii sunt îndemnaţi să se înregistreze cât mai rapid, iar data limită este 6 septembrie.

ZFR

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie 2024, se pot înregistra pe site-ul: iregistrare.cec.md.

ANGELICA CARAMAN preşedinte, Comisia Electorală Centrală: „Accesăm butonul înregistrare prealabilă. Introducem codul personal şi data nașterii. Am bifat "doresc să votez prin corespondenţă" şi aici sistemul e setat în aşa fel încât ajutăm alegătorul să indice cât mai exact ţara, statutul. În continuare este adresa. Exact aşa cum va indica alegătorul, la aceea adresă va fi expediat plicul cu materialele de votare şi numărul de telefon. Este un element obligatoriu pentru că spuneam de o etapă de identificare a alegătorului. Să fim siguri că e o solicitare reală, este un alegător real. S-ar putea ca alegătorul să fie contactat la acest număr de telefon.”

În continuare, pe e-mailul indicat va fi trimisă prima confirmare, în care se vor regăsi toate datele personale ale alegătorului. Următorul pas este "Confirmarea Cererii". Mai apoi, vor trece la al doilea pas de identificare. Alegătorul va trebui să semneze virtual o declaraţie pe proprie răspundere. Un alt element important de identificare a alegătorului va fi încărcarea unei fotografii efectuată simultan cu buletinul sau paşaportul său. Abia apoi vor fi primi confirmarea de înregistrare pe email. Cei care vor dori să voteze prin corespondenţă, sunt obligaţi să parcurgă toţi aceşti paşi.

ANA CALINICI secretar general, Guvernul Republicii Moldova: „Este o perioadă destul de lungă în care înregistrarea prealabilă este posibilă, este până pe 6 septembrie e termenul limită, însă e important de pe acum cetățenii să se înregistreze şi să faciliteze pregătirea autorităților pentru a deschide secțiile de votare peste hotare. Să nu fie lăsat acest lucru pentru ultima sută de metri.”

Şi basarabenii stabiliţi în alte ţări decât cele în care se va aplica votul prin corespondenţă sunt îndemnaţi să se înregistreze prealabil. Autorităţile au nevoie să estimeze numărul alegătorilor, pentru a organiza secții de vot în străinătate.

VADIM ZMEU şef direcţie, Ministerul de Externe: „Toţi angajații misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare vor fi in apropierea cetățeanului pentru a-l ghida în vederea ducerii la bun sfârșit a acestei înregistrări pentru că este un element important unde noi putem să vedem unde sunt prezenți cetățenii noştri. Deja au început a parveni solicitări de la cetățenii noștri care sunt stabiliți în diferite colturi ale lumii. De exemplu, o familie din Tenerife a solicitat, după posibilitate, să fie deschisă o secție de votare.”

Votul prin corespondență se va aplica în premieră, în 6 ţări: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda. Numărul exact al secţiilor de vot care vor fi deschise în străinătate va fi stabilit cu 35 de zile înainte de data alegerilor. Pentru scrutinul prezidențial din anul 2020, s-au înfiinţat  139 de secții de vot peste hotare, număr-record destinat Diasporei la vreun scrutin electoral.  REPORTER: SVETLANA GORE  Imagine: Roman Bahnă

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter