Social

R. Moldova a semnat cu Japonia un memorandum în domeniul protecției mediului. Ce presupune acesta

post-img
ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu și ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în RM, Excelența sa, Yoshihiro Katayama
Sursa foto: mediu.gov.md

R. Moldova va dezvolta împreună cu Japonia proiecte de mediu în cadrul unui mecanism de creditare pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră. Un memorandum de cooperare privind Mecanismul Comun de Creditare a fost semnat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei.

Memorandumul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind activitățile Mecanismului Comun de Creditare (MCC) a fost semnat de către ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu și ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în RM, Excelența sa, Yoshihiro Katayama. 

Documentul presupune accesarea de către R. Moldova a fondurilor pentru finanțarea necesităților de dezvoltare a unui mediu sănătos și durabil. Excelența sa, Yoshihiro KATAYAMA a apreciat eforturile Republicii Moldova de a dezvolta proiecte prietenoase cu mediul și a subliniat că: 

Sunt foarte bucuros că asistența noastră pentru dezvoltare este bine cunoscută de către moldoveni. Am fost și vom fi alături de Republica Moldova, pentru că împărtășim valori comune precum democrația, libertatea”, a declarat Excelența sa, Yoshihiro Katayama. 

”Japonia este un partener de încredere de foarte mulți ani a Republicii Moldova, există un interes mare pentru protecția mediului, spre fericire este și interesul nostru și ne dorim prin aceasta asumarea angajamentului la nivel internațional, inclusiv pe partea de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, efectele cărora au un impact negativ la nivel global”, a declarat Ministra Iuliana Cantaragiu. 

După semnarea Memorandumului vor fi identificate propuneri de proiecte care generează reduceri de emisii. Acestea vor fi examinate de către un Comitet mixt format din reprezentanți ai ambelor părți. 

Deoarece ambele părți au Contribuții Naționale Determinate declarate la CONUSC, reducerile de emisii vor fi partajate de comun acord la raportarea realizării angajamentelor, ținându-se cont de a nu se dubla raportarea reducerilor. MCC își propune să faciliteze difuzarea tehnologiilor, produselor, sistemelor, serviciilor și infrastructurii de decarbonizare de vârf, precum și implementarea acțiunilor de atenuare. 

Astfel, contribuind la reducerea sau eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră și la dezvoltarea durabilă în Republica Moldova. Prin semnarea acestui memorandum părțile și-au asumat angajamentul să dezvolte împreună proiecte de mediu din domeniul silvic, gestionarea deșeurilor, managementul resurselor de apă. Acestea vor fi monitorizate în mod transparent și corect, contribuind la diminuarea globală a emisiilor de gaze cu efect de seră.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter