Economic

Compensaţiile pentru consumul de gaze naturale se vor acorda în funcţie de venituri

Compensatii
Sursa video: TVR MOLDOVA

Compensaţiile pentru consumul de gaze naturale se vor acorda în funcţie de situaţia particulară a fiecărei familii şi nu în mod egal, ca anul trecut. Marcel Spătari, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a oferit detalii despre întreg procesul de acordare a acestor compensaţii la emisiunea Punctul pe Azi, de la TVR MOLDOVA.

Ministrul muncii spune că pentru sezonul rece care urmează bugetele pentru compensaţii sunt semnificativ mai mari. Valoarea acestui ajutor se va vedea pe facturi iar banii vor merge direct de la stat la furnizori. La începutul lunii octombrie urmează să fie lansată o platformă în care, timp de o lună şi jumătate, fiecare familie se va putea înregistra pentru a i se atribui un anumit nivel de vulnerabilitate energetică.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: "Diferenţa faţă de anul trecut este că atunci compensaţiile s-au făcut pentru toţi la fel, acum vor fi cele patru categorii de vulnerabilitate şi în funcţie de categoria în care este gospodăria, va fi aplicat acea valoare a compensaţiei."

Potrivit lui Marcel Spătari, analizând datele disponibile, peste jumătate dintre familiile din Republica Moldova vor intra în categoria cea mai ridicată de vulnerabilitate energetică şi vor beneficia de compensaţii. Asta după ce, anul trecut, toţi consumatorii au fost trataţi în mod egal şi au primit acest ajutor de la stat, indiferent de venit.

MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: "Apoi mai este şi celălalt criteriu, dacă cheltuielile cu energia sunt sun 10% din venitul disponibil după ce ţi-ai acoperit cheltuielile d ebază. Eu mă aştept că avem doar câteva procente non-vulnerabile care nu vor primi deloc compensaţii."

Marcel Spătari a mai precizat că în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 1 milion 600 de mii de gospodării. Dintre aceastea, un milion au încălzire centralizată sau folosesc gazele iar restul utilizează lemne sau cărbune.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter