Social

Episcopia Cetății Albe-Ismail a împlinit 100 de ani de la înființare

Episcopia Cetății Albe-Ismail a împlinit 100 de ani de la înființare

Episcopia Cetății Albe-Ismail, eparhie ce a avut un rol important în consolidarea ortodoxiei și a valorilor româneşti în Sudul Basarabiei, a împlinit 100 de ani de la înființare. Cu această ocazie, la Cahul a avut loc o conferință științifică, la care au participat personalități de pe ambele maluri ale Prutului.

PS VENIAMIN episcop, Basarabia de Sud: „Se împlinesc 100 de ani de aceea am dorit ca împreuna cu dvs. sa aducem un gând de mulțumire lui Dumnezeu si de recunoștința tuturor celor care au slujit in aceasta eparhie.”

La liturghie a participat şi un grup de copii din Cahul. Organizatorii şi-au propus ca prin evocarea personalităților de odinioară să amintească despre activitatea Bisericii Românești în Basarabia. Evenimentul a găzduit şi oaspeți de peste Prut.

PREOT AUREL ȚUSCANU președinte, Asociația Visarion Puiu, Catedrala Arhiepiscopală din Roman: „Participăm astăzi la un eveniment cultural spiritual aniversar, centenarul înființării Episcopiei Cetății Albe Ismail, un prilej de aducere aminte, de cinstirea memoriei înaintașilor noștri, dar totodată este şi un prilej de cultivare a demnității noastre de români si de creștini.”

CONSTANTIN-IULIAN DAMIAN prorector, Universitatea "Alexandru Ioan Cuzaˮ, Iași: „Ceea ce transformă o populație intr-un popor este cultura. Ei bine iată că a rânduit cultura să fie împletită cu spiritualitatea creștin ortodoxa.”

EXCELENȚA SA ANCA CORFU, consul General al României la Cahul: „Suntem martorii unui moment istoric prin care strămoșii şi înaintașii noștri au avut grijă de un important centru de spiritualitate şi cultură care promovează valorile tradiționale autentice.”

Episcopia de Cetatea Albă și Ismail, înfiinţată în 10 martie 1923, a aparținut de Patriarhia Română, iar Episcopia Basarabiei de Sud este succesoarea de drept.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter