Spunem noi că vara e despre soare, vacanțe și bronz dar, mai e și cu provocări serioase pentru pielea noastră. Despre cum ne putem bucura de sezonul cald fără să ne punem pielea în pericol, discutăm cu Ludmila Druță, medic dermatolog.
„Protecția solară este binevenită tot anul pentru că razele ultraviolete, atât cele de la lumina albastră ale calculatorului, cât și cele de la soare, pătrund mereu printre nori, chiar dacă se pare că este un pic înnorat. De ce protecție solară o aplicăm tot anul împrejur? Poate iarna putem folosi cea cu 30 factori de protecție SPF și în timpul mai cald cea cu 50 SPF. Nu uităm neapărat să o reaplicăm la fiecare două ore pentru că pe plajă, dacă o aplicăm doar dimineață, riscăm să ne ducem cu arsuri solare", a declarat Ludmila Druță, medic dermatolog.
„Bronzul este o mică arsură solară, dar în dependență de gravitate. Pentru că, de obicei, vrem din prima zi să obținem un bronz frumos, stăm la soare și vedem că începe pielea noastră să fie un pic roză sau roșie sau și mai rău cu bule după care se exfoliază. Este foarte important să avem o piele hidratată. SPF-ul trebuie să-l reaplicăm pentru că un bronz frumos arată bine, dar nu tot timpul este sănătos, pentru că riscul de cancer de piele, melanomul, care este foarte des întâlnit ultimul timp, a crescut rata, atunci foarte ușor putem să-l căpătăm prin, iată, expunerea asta îndelungată la soare", adaugă medicul.
Cât despre solar, dermatologul explică că e ca și cum ai fi într-un cuptor unde suntem mai expuși riscurilor de a face careva boli sau cancer de piele, pietre pigmentare.
„Într-adevăr, eu nu recomand nimănui solarul și mai bine să avem o piele mai deschisă la culoare, dar sănătoasă", spune medicul.
Dermatologul recomandă să ne bronzăm de la orele 8 dimineață și după orele 16.
„Atunci dimineață, dis-de-dimineață, 8-9, putem 15 minute să nu aplicăm factori de protecție și vom obține această vitamina D. De la orele 11 până la orele 16, nu ne expunem la soare. După orele 16, la fel, putem să ne expunem cu SPF, mai târziu", spune Ludmila Druță.
Cât despre cremele cu protecție solară și cum le alegem corect, medicul explică:
„În primul rând sunt două tipuri, cele filtre chimice și minerale. Crema cu protecție cu filtre minerale este cea pentru un ten mai sensibil, chiar pentru bebeluși, cea cu filtre chimice este pentru o piele mai puțin sensibilă, o piele normală. Și ce înseamnă 30-50? 30 SPF înseamnă că reaplicăm factor de protecție peste o oră jumate, 50 putem să o reaplicăm peste două ore.
Îl alegem în dependență de tipul de ten, de vârsta care o avem, pentru că bebelușilor până la 6 luni nu se recomandă să meargă la soare, să se expună direct, dar sunt creme care sunt special pentru bebeluși, pentru copilași de la 6 luni, de aceea alegem în dependență de necesitate.
Cel mai important este să alegem o cremă cu factor de protecție care are un termen nu foarte îndelungat de 10 ani, cu siguranță acela ne poate face rău acea cremă și să alegem în dependență de tipul de ten, dacă vorbim de crema de față și în dependență de cum nouă ne place să aplicăm crema, deja în formă de cremă, spray", menționează medicul.