Politic

Deputatul neafiliat, Vasile Bolea, a venit la şedinţa plenară într-un tricou pe care era scris "Putin team". Ce spun analiștii politici

video

Gest controversat în Parlamentul de la Chişinău. Deputatul neafiliat, Vasile Bolea, a venit la şedinţa plenară într-un tricou pe care era scris "Putin team", în traducere "echipa lui Putin". În timp ce unii colegi din legislativ s-au arătat indignaţi de gestul lui Bolea, alţii, alături de care acesta pleacă la Moscova la întâlnirile cu fugarul Ilan Şor, l-au aclamat. Analiştii politici spun, însă, că acţiunea lui Bolea este o provocare deschisă şi o asumare clară că e omul lui Putin.

VASILE BOLEA deputat neafiliat:„ - Domnule Bolea, ce scrie pe tricoul dvs. şi cu ce mesaj veniţi azi la parlament? - Nu vin cu nici un mesaj. - Ce scrie pe tricou? - Dar dvs. nu citiți? - Am citit, dar vreau să ne spuneți dvs. - E scris ceea ce e scris pe acest tricou. Îl elogiați pe Putin?”


Iar colegul de alianţă al lui Bolea, care îl însoţeşte deseori la Moscova, deputatul neafiliat Alexandr Nesterovschi, ne-a spus că şi-ar dori şi el un asemenea tricou.


ALEXANDR NESTEROVSCHI deputat neafiliat: „Nu am atras atenţia. Imediat să vad dacă, într-adevăr, e aşa. Îi voi cere şi pentru mine un astfel de tricou.”


Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a arătat revoltat de gestul lui Bolea. IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Un fel de slugoi, nici nu ştiu, cum să le spun, scuzaţi că ceva mai politicos nu mi-a venit.”


 Un fost coleg de partid al lui Vasile Bolea crede că deputatul s-a rătăcit în politică.


GRIGORE NOVAC deputat BCS: „Domnul Bolea, în general s-a rătăcit în politica moldovenească şi îi trebuie ceva vreun navigator să se orienteze. 


ALEXANDRU TĂNASE fost preşedinte al Curţii Constituţionale: „Astfel de acțiuni nu cad sub incidența codului Penal, în schimb, reprezintă în sine un mesaj politic cât se poate de clar care demonstrează afilierea politică a acestei formațiuni, mai exact e vorba de asumare deschisă a funcției şi rolului de coloane a 5-a a Federației Ruse în Republica Moldova.”


Analiştii politici mai spun că pentru astfel de ieşiri există mecanisme de sancţionare. De exemplu, în Franța, Irlanda sau Marea Britanie au fost traşi la răspundere mai mulţi deputaţi care au avut discursuri de ură sau comportamente inadecvate în plen.


ANDREI CURĂRARU analist politic: „Trebuie să fie o comunicare foarte clară că astfel de indivizi nu reprezintă Republica Moldova. Iar măsurile administrative care ar putea fi luate ar varia de la sancțiuni financiare, până la retragerea pașapoartelor diplomatice, excluderea din Comisii Parlamentare. În acest sens, poate fi modificat şi regulamentul parlamentului pentru a fi inclus acest fapt.”


Contactaţi de TVR Moldova, reprezentații Procuraturii Generale au spus doar că nu comentează acțiunile cu tentă politică. "PutinTeam" este o mișcare socială lansată, în 2018, pentru a sprijini campania prezidențială a lui Vladimir Putin.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter