Economic

Masa de Paști, mai scumpă față de anul trecut

Masa de Paști, mai scumpă față de anul trecut

Forfotă mare în pieţe şi magazine, unde a început goana după produsele de Paşti. Conform unui studiu realizat de IData, anul acesta, basarabenii vor cheltui pentru masa de sărbătoare aproximativ 2000 de lei, cu 500 de lei mai mult faţă de anul trecut. Oamenii spun că, din cauza preţurilor mari, vor încerca să fie mai cumpătaţi la cumpărături.

La Piaţa Centrală din Chişinău, în aceste zile, cea mai mare aglomeraţie e în pavilioanele unde se vinde carne. Chiar dacă, în acest an, carnea de miel costă mai scump, în preajma sărbătorii Învierii Domnului, produsul e la mare căutare.

"2 KG şi 600! Câţi bani trebuie să-ţi dau? – 320 de lei!"

"Preţul este 130 de lei kg. Putem să desfacem şi aşa în două şi aşa în două, cum doreşte lumea. Nu toţi au posibilitatea să unul întreg. Dacă vrei să mânânci trebuie să scoţi din buzunar ce ai să faci. Mai ieftin văd că nu este."

Sunt preţuri mai mari faţă de anul trecut şi la tarabele cu fructe şi legume. Doar pentru un kilogram de castraveţi, basarabenii plătesc 80 de lei.

"Dacă e bunişor, e bun şi preţul. Omul îşi permite 200-300 de grame dar bunişor să mănânce că nu în fiecare zi cumpărăr pentru Paşte. 45 de lei sunt roşiile, 80 castraveţii moldoveneşti de la Oniţcani."

În schimb, ouăle s-au ieftinit în ultima perioadă. Preţul porneşte de la 27 de lei pentru 10 ouă.

"Faţă de cum erau 38, 40, 35 acum s-au ieftinit şi sunt mie imi pare că sunt preţurile reale. Lumea nu prea au bani dar cumpără. Cât le trebuie atâta cumpără."

"Iată vreau zece ouă să cumpăr. Nu sunt bani. Pensia e mică şi vine şi Paştele Blăjinilor, cheltuieli, cheltuieli dar de unde să ei."

Tradiţionalul cozonac sau pasca, nelipsite de pe masa de sărbătoare, ar putea fi un lux, în acest an, pentru mulți dintre basarabeni. O pască mică cu brânză costă 125 de lei, iar un cozonac cu stafide, de 500 de grame, ajunge la 70 de lei.

"S-au scumpit cu doi trei lei, care cu doi, care cu trei dar cel mai mult cu cinci. Sunt care îşi permit mai mult, alţii îşi i-au doar pentru biserică sau ca să fie pe masa o bucăţică."

"Ce scumpete, e 69 de lei şi are 500 de grame. Vai e scump. Ne ducem mai departe. O să mânăm şi pâine cu sare. Ce să facem?"

Pentru un meniu modest de Paşte, care cuprinde ouă roşii, friptură de miel, legume proaspete şi cozonac, oamenii trebuie să-şi asigure un buget de cel puţin 1000 de lei. Această este concluzia jurnaliştilor TVR MOLDOVA după ce au studiat preţurile de la Piaţa Centrală din Chişinău.

MENIUL DE PAŞTI OUĂ ROŞII FRIPTURĂ DE MIEL LEGUME COZONAC sursa: TVR MOLDOVA

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter