Social

S-au refugiat și lucrează în Republica Moldova. Sute de ucraineni şi-au găsit locuri de muncă

S-au refugiat și lucrează în Republica Moldova
Sursa video: TVR MOLDOVA

Sute de ucraineni care au fugit din calea războiului şi-au găsit locuri de muncă în Republica Moldova, ţară care le-a devenit a doua casă. Cei mai mulţi s-au angajat ca programatori, inginer, croitori sau bucătari. Forţa de muncă din Ucraina este o gură de oxigen pentru multe companii care se confruntă cu lipsa de personal. Nicolae Boico a studiat datele prezentate de Agenţia Naţională de Ocuparea a Forţei de Muncă şi ne oferă detalii.

O bună parte din cetăţenii ucraineni care au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara după invazia Federaţiei Ruse lucrează acum în Republica Moldova. Aproape 800 de refugiaţi s-au angajat: 600 de femei şi aproape 200 de bărbaţi. Cei mai mulţi, aproximativ 600, lucrează în Chişinău, în Bălţi - 27, în Ungheni - 19 iar la Cahul - 17.

CETĂŢENI UCRAINENI ANGAJAŢI

AF 1
Total             793  
Femei           600
Bărbaţi          193


AF 2
Chişinău    591
Bălţi           27
Ungheni     19
Cahul         17

Mulţi dintre ei au reuşit să-şi găsească un post conform pregătirii şi experienţei din Ucraina. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cele mai întâlnite meserii printre refugiaţi sunt programator, inginer, croitor, bucătar, chelner, medic sau educator.

CELE MAI ÎNTÂLNITE MESERII

1. Programator
2. Inginer
3. Croitor
4. Bucătar
5. Chelner
6. Medic
7. Educator

Peste 150 agenţi economici din Republica Moldova s-au arătat interesaţi să angajeze cetățeni ucraineni, pentru care au peste 2.200 de slujbe disponibile. Peste 400 de cetăţeni ucraineni sunt înregistraţi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi urmează să primească sprijin pentru a se angaja.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter