Economic

Centrul Nortek, cel mai mare hub regional de inovații și transformări tehnologice, a fost inaugurat la Bălţi

Centrul Nortek, cel mai mare hub regional de inovații și transformări tehnologice, a fost inaugurat la Bălţi

Centrul Nortek, cel mai mare hub regional de inovații și transformări tehnologice, a fost inaugurat la Bălţi. Studenţi, cercetători şi viitori antreprenori îşi vor putea dezvolta ideile, fiind ghidaţi de cei mai buni specialişti.

Centrul Nortek are o suprafaţă de şase mii de m2, unde sunt amplasate zone pentru instruire şi experimente, laboratoare şi incubatoare de afaceri. 4.500 de studenți, dar şi antreprenori din Regiunea de Dezvoltare Nord, vor putea să-şi desfăşoare activităţile aici.

Mai mulţi elevi și studenți din Bălți şi-au prezentat ideile inovative chiar în ziua deschiderii.

NICOLAE GHERVAS, student Școala Profesională nr. 5: „Aceasta este o schemă a unei parcări automatizate cu un control logic programabil, care ne ajută să monitorizăm câte locuri din parcare sunt libere”.

ALEXANDRU OBADĂ, instructor de tehnologii în clasa viitorului: „Aceasta este o imprimantă 3D care printează acum două piese identice – logotipul nortek. Ea poate fi utilizată pentru prototiparea diferitor obiecte de design interior, pentru modelarea mâinii sau a corpului uman și nu doar”.

SINCRON NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Asemenea proiecte le ve da speranță și certitudine copiilor noștri că nu doar pot primi aptitudini foarte bune în Republica Moldova, dar își pot realiza pe deplin potențialul lucrând acasă”.

EXCELENŢA SA KENT LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „O investiţie atât de mare şi importantă este posibilă doar prin parteneriate de colaborare şi inovare care au stat la baza acestui proiect."

EXCELENŢA SA STEVEN FISHER, ambasadorul Marii Britanii: „Totul este posibil aici, în Moldova. Deci, pe scurt, mesajul pe care vreau să-l spun este " Hai, Moldova, hai, Bălți, hai, Nortek!"

În noul centru, tinerii îşi vor putea dezvolta abilităţile în domenii precum tehnologia, ingineria sau antreprenoriatul.

MARIA PRISACARI, director ADR Nord: „Consolidarea infrastructurii de cercetare și inovare va impulsiona și accelera dezvoltarea regiunii noastre, creând premise pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea afacerilor”.

Cei vor ghida rezidenţii sunt profesorii Universitaăţii de Stat "Aleco Russo" din Bălţi şi specialiştii celor mai importante întreprinderi din zona ADR Nord.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Și eu încurajez profesorii, tinerii, să vină aici, să inoveze, să pornească afaceri, pentru că, după cum spunea domnul ambasador al Marii Britaniei, cu adevărat noi putem și sunt atât de multe exemple bune în care în Moldova s-au făcut afaceri mari despre care puțin se vorbește”.

Investiţia în centrul NORTEK se ridică la 3,8 milioane de dolari. Banii sunt donaţi de Guvernului Republicii Moldova, Universitatea de Stat "Aleco Russo", USAID, Suedia și Marea Britanie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter