Actualitate

EXCLUSIV. Viorel Țentiu, şeful Centrului cooperare poliţienească internaţională a IGP, pentru TVR MOLDOVA: „Autorităţile din Tel Aviv ne-au confirmat oficial că Ilan Șor a ieşit din Israel pe data de 6 noiembrie”

post-img
Ilan Șor
Sursa foto: Agora.md

Ilan Şor a părăsit teritoriul Israelului pe 6 noiembrie cu un avion privat. Informaţia a fost confirmată, în exclusivitate, pentru TVR MOLDOVA de către şeful Centrului de cooperare poliţie-nească internaţională din cadrul IGP, Viorel Ţentiu.

VIOREL ŢENTIU, şeful Centrului cooperare poliţienească internaţională, IGP: Dacă la ziua de ieri, din informaţiile operative ştiam că el a părăsit Israelul şi a plecat într-o direcţie necunoscută. Şi tot aseară am aflat că se vorbea că a plecat prin Turcia. Noi aseară avem oficial din Turcia că el nu are nicio intarre din 2015. Azi dimineaţă, autorităţile din Israel, oficial ne-a confirmat că într-adevăr dânsul a ieşit pe data de 6 noiembrie din Israel, după masă, dar zborul şi direcţia sunt necunoscute pentru autorităţile din Israel”.

Autorităţile de la Chişinău nu au confirmarea oficială că Ilan Şor s-ar afla la Moscova.

VIOREL ŢENTIU, şeful Centrului cooperare poliţienească internaţională, IGP: „Federaţia Rusă este stat membru INTERPOL şi secretariatul general de la Lyon va fi solicitat de către Republica Moldova ca să intervină în cazul în care va fi nevoie. La data de 6, toate statele membre INTERPOL au fost solicitate, în cazul în care cetăţeanul Şor va fi pe teritoriul acestor state, să fie întreprinse măsuri pentru reţinere şi arestul acestuia conform solicitării Republicii Moldova”.

Presa scria că, la Moscova, urmează să ajungă şi Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova. Asistenta acestuia, Rita Manole, ne-a spus că va reveni mai târziu cu un răspuns despre eventuala vizită și scopul ei. La Moscova se află și socialiștii Adrian Albu și Bogdan Țârdea. Albu a anunțat că, în calitate de deputat și membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, participă la o reuniune a Comunității Statelor Independente.

"Discutăm soluții despre problema tot mai mare a accesului la apă potabilă în regiunea noastră, despre necesitatea identificării soluțiilor diplomatice la crizele și conflictele din regiune și despre necesitatea luptei cu xenofobia și elementele fasciste, care, din păcate, se fac tot mai prezente în lume....Am spus-o și mă repet. Republica Moldova trebuie să aibă relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul", a scris Adrian Albu pe o retea sociala.

Reamintim că, în aprilie, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat definitiv pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare, iar bunurile lui puse sub sechestru, în valoare de aproape cinci miliarde de lei, vor fi confiscate. Șor a fugit din Republica Moldova în 2019 şi de atunci este dat în urmărire internaţională.

Până acum, autorităţile de la Chişinău au solicitat statului Israel de mai multe ori extrădarea acestuia, însă fără succes.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter