Social

Ziua Mondială a Inimii, marcată la Chișinău

Ziua Mondială a Inimii, marcată la Chișinău

De mai bine de două decenii, bolile cardiovasculare sunt principala cauză a deceselor în Republica Moldova. Astăzi, de Ziua Mondială a Inimii, studenţii Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie din Chişinău au promovat, intr-un mod inedit, modul sănătos de viaţă, fară boli cardiovasculare. "Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima" este genericul ales în acest an de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Exercițiile fizice reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare dar şi a altor maladii. Acesta a fost mesajul transmis pe ritmuri de dans de elevii Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie în faţa Institutului Mamei şi Copilului din Chisinau.

„Am dorit să le transmitem tuturor faptul că putem evita maladiile cardiovasculare, precum şi importanţa unui mod sănătos de viaţă prin mişcare. Unul dintre principalele organe este afectat de mulţi factori, inclusiv psihologici care cel mai des şi cauzează aceste maladii”.

În ultimii ani se atestă o creştere a numărului de bolnavi în rândul populaţiei din Republica Moldova. În 2022, s-a înregistrat o incidenţă aproape două mii persoane afectate de boli cardiovasculare, la 100 mii de locuitori, în creştere față de 2021. Cea mai răspândită afecțiune este hipertensiunea arterială.

„Sunt complicaţii ca ictusul cerebral, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic şi moartea subită. Odată depistată la timp se menţine atât prin modul sănătos de viaţa şi medicamentos”.

INA PALII, cardiolog: „Lipsa de conştientizare şi adresarea tardivă la medic bineînţeles, factorii socio- economici. Acţiuni de comun care aduce la gradul de conştineţizare a populaţiei referitor la maladilii şi impactul bililor”.


Bolile cardiovasculare provoacă anual aproape 19 milioane de decese la nivel Mondial. 75% dintre acestea se produc în ţări cu venituri mici.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter