Politic

Șeful CNA: Dacă se va demonstra că Partidul Şor a fost finanţat din surse obscure, formaţiunea ar putea fi lichidată

Șeful CNA
Sursa video: TVR MOLDOVA

Dacă se va demonstra că Partidul Politic "Şor" a fost finanţat din surse obscure, formaţiunea ar putea fi lichidată. Declaraţia a fost făcută de directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Iulian Rusu, aseară, la emisiunea "Punctul pe Azi" de la TVR MOLDOVA. Potrivit lui Rusu, sancţiunea este prvăzută de lege.

IULIAN RUSU director Centrul Naţional Anticorupţie: „Articolul 181, vorbeşte despre sancţiuni. E vorba despre privaţiune de libertate pe un termen de până la 5 ani. – Dar în cazul partidului? – Lichidarea, lichidarea persoanei juridice. Asta este sancţiunea prevăzută. – Dacă se demonstrează că a fost finanţat ilegal, Partidul Şor va fi radiat din registrul partidelor Politice. – Asta prevede Codul Penal."  

Iulian Rusu a mai explicat că percheziţiile de joi, de la sediile Partidului "Şor" şi imobilele persoanelor vizate în dosar, au fost necesare pentru a consolida probatoriul.  Referindu-se la alte cazuri de corupţie, investigate de procurori, acesta a menţionat că oamenii legii au ridicat până acum un număr impresionant de bunuri importante pentru cauzele penale, inclusiv maşini de lux.

IULIAN RUSU director Centrul Naţional Anticorupţie: „CNA închiriază o parcare unde aceste boliduri sunt parcate. – Mai sunt locuri la parcare? -Nu prea. De fapt, e o problemă pentru noi. Trebuie să identificăm sau spaţii noi..."

Referindu-se la cazurile de îmbogăţire ilicită, directorul CNA a declarat că, în prezent, sunt verificate averile mai multor demnitari, dar şi ale rudelor acestora, inclusiv bunuri de peste hotare.

IULIAN RUSU director Centrul Naţional Anticorupţie: „Franţa, Elveţia, România şi numărul de jurisdicţii continuă să crească. Despre ce persoane este vorba? -Persoane care ţin de corupţia mare. Vorbim de subiecţi care sunt în centrul atenţiei."

Şeful CNA a mai spus că instituţia pe care o conduce se confruntă cu o lipsă de angajaţi.

IULIAN RUSU director Centrul Naţional Anticorupţie: „Sunt peste 50 de posturi vacante. Plus la toate, şi procesul de angajare este destul de complex. Noi am numărat recent 9 etape pe care trebuie să treacă un candidat pentru a ajunge angajat al CNA. Şi asta se poate întinde până la jumătate de an."

Cât despre dosarul "Frauda bancară", Rusu a declarat că ancheta evoluează, însă nu atât cât s-ar fi dorit. Potrivit şefului CNA, sunt peste 70 de învinuiţi, iar zece dosare sunt transmise în judecată.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter