Economic

A fost aprobat programul de compensaţii pentru susţinerea cetăţenilor în următorul sezon de încălzire

Compensatii pentru sezonul rece
Sursa video: TVR MOLDOVA

Guvernul a aprobat programul de compensaţii pentru susţinerea cetăţenilor, în următorul sezon de încălzire, în contextul majorării preţurilor la energie. Noul mecanism prevede acordarea compensaţiilor în functie de venituri şi consumului de energie a gospodăriei. De ajutor nu vor mai beneficia toți consumatorii, ci doar cei mai vulnerabili.

ZFR

Proiectul de lege a fost aprobat şi are ca scop reducerea impactului creşterii preţurilor la energie asupra consumatorilor. Compensația va acoperi o parte dintre cheltuielile la gaze naturale, energie termică și energie electrică a consumatorilor vulnerabili. Va fi trecuta direct pe factură, prin reducerea valorii totale. 

Conform proiectului, valoarea compensației se va stabili în funcție de prețurile la energie, cu posibilitatea de a fi revizuită și stabilită periodic de Guvern.
În acest scop, Bugetul de Stat pentru anul 2022 sunt aprobate 400 mln lei. Unii donatori externi și-au manifestat disponibiliatea de a contribui la suplimentarea resurselor din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice.

Și premierul Natalia Gavriliţa a solicitat ministrului Agriculturii să accelereze proiectul strategiei şi priorităţile în domeniul securităţii alimentare. Se cere un mecanism de monitorizare a cantităţilor de produse social importante. La sedinta de Guvern de pregătire pentru perioada rece, premierul a subliniat necesitatea măririi capacităţii pentru producerea energiei solare prin instalarea panourilor fotovoltaice.  

NATALIA GAVRILIŢA, premierul Republicii Moldova: „Am discutat mai multe acţiuni care ne-ar ajuta să ne pregătim, dar şi să gestionăm anumite riscuri care există. Vedem că toate ţările din Euriopa se pregătesc pentru riscuri sporite de cantităţi limitate, sau chiard e conectare. Chiar azi la şedinţa CSE am luat anumite decizii care ţin de conectarea instituţiilor publice la aprovizionarea centralizată cu agent termic, pentru ca să existe alternativă, dar şi pentru că este mai eficient.”

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter