Economic

Integrarea europeană, beneficii pentru mediul de afaceri

reportaj video

Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este mai rapid decât în cazul altor state din Europa centrală și de est. Asta a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, în cadrul unui eveniment organizat la Chișinău de Asociația Businessului European.

Organizatorii evenimentului și-au propus să prezinte oportunitățile procesului de integrare a Republicii Moldova în UE și evoluția politicilor publice. În cadrul unei intervenții online, eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat că întărirea sistemului bancar, combaterea spălării banilor, a corupției și reforma justiției sunt esențiale pentru dezvoltarea economică a R.Moldova .

SIEGFRIED MUREŞAN eurodeputat, președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE–R. Moldova: „În următorii ani, în RM se vor face simțite standardele europene de viață pentru oameni dar și în materie de predictibilitate pnetru dvstră, mediul de afaceri. Acest proces de aderare este un process care chiar înainte de finalizarea politică și instituțională va aduce beneficii, predictibilitate, stabilitate. Produsele din RM vor fi mereu binevenite în UE. Efectuați acele investiții care sunt necesare pentru ajustarea standardelor produselor cât să aveți succes pe piața UE.” 

Aderarea la UE presupune însă și o serie de modificări treptate ale cadrului legal pentru mediul de afaceri.

MARIANA RUFA director executiv EBA: „UE dorește să investească în reguli egale de joc, conurență loială, tot ce înseamnă standard atunci când vorbim de producere va trebui să ne conformăm la anumite reguli care nu se vor implementa peste noapte.  Datorită integrării RM are access la cea mai mare piață comună. Putem vedea acest lucru cuantificat și monitizat în volumul exporturilor.”

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: „În ultimii ani în RM am urmărit să edificăm o economie deschisă, liberă și digital pregătită pentru a fi integrate în piața unică a UE. Ne dorim ca de pe acum frontierele să nu mai reprezinte bariere pentru cei care vor să investească în economia noastră. Vă chemăm să priviți aceste costuri temporare ca pe o onvestiție într-un viitor mai bun.”

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană oferă noi perspective pentru mediul de afaceri.

JOSE LUIS GOMEZ  director de țară, companie de funizare a energiei electrice: „Va trebui să schimbaţi începând cu mentalitatea oamenilor, continuând cu reglementările legale și îmbunătățirea competitivității companiilor din Moldova. În același timp, veți putea atrage investitori din Europa și probabil din întreaga lume. Deci, este cu adevărat un proces de transformare."

EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: „Noul Cod Vamal care a intrat în vigoare la începutul acestui an a adus simplificări pentru afaceri în comerțul cu UE. Va permite Republicii Moldova să se alăture Convenției prin implementarea unui sistem computerizat de comerț.”

Aceasta este a treia ediție a EBA Business Outlook, organizată la Chișinău, cu sprijinul UE.  Reamintim că, în 2023, peste 60 la sută din exporturile R.Moldova au ajuns pe piața UE cu o valoare de peste 7 miliarde de dolari.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter