Justiție

Dosarul unui magistrat din Chișinău pentru pronunțarea cu bună-știință a unei încheieri contrare legii, trimis în judecată

post-img
Magistrat
Sursa foto: CANVA

Procuratura Anticorupție anunță că la 20 mai 2022 a expediat în instanța de judecată, cauza penală de învinuire a unui magistrat din cadrul Judecătoriei Chișinău, căruia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legii (art.307 alin.(1) din Codul penal).

Mai exact, acesta este învinuit de procurori că, exercitând funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău, Sediul Râșcani, contrar dispozițiilor legale și practicii judiciare similare în domeniu, la 06 noiembrie 2020 a pronunțat și semnat cu bună-știință o încheiere ilegală care ia forma unui act de dispoziție judecătoresc.

Potrivit actului de învinuire, magistratului vizat i se incriminează faptul că, prin emiterea încheierii din 06 noiembrie 2020 a dispus suspendarea executării unor hotărârii a Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii societății SA „Moldasig” și instituirea administrării speciale provizorie ca organ executiv unipersonal al acestei companii, respectiv dispunând totodată exercitarea de către o companie de audit desemnată a atribuțiilor Consiliului societății de asigurări nominalizată.

Astfel, prin emiterea încheierii din 06 noiembrie 2020, judecătorul, în mod voalat, s-a expus asupra fondului cauzei civile, prin care s-a solicitat anularea actelor administrative individuale ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare în raport cu o companie privată și alte persoane juridice vizate.

Procuratura precizează că, în procesul audierii pe marginea circumstanțelor cazului investigat, magistratul în cauză, a pledat nevinovat.

Subsecvent, remarcăm că, la această etapă a procesului penal, în privința magistratului în speță, nu a fost aplicată nici o măsură procesuală de constrângere.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter