Actualitate

Promo-LEX: Scurte, invitații la un local și flyere, oferite alegătorilor de la secțiile de votare din Rusia

post-img
Nicolae Panfil, Promo-LEX

Cetățenii Republicii Moldova, care votează la cele două secții de votare din Federația Rusă ar primi scurte, invitații la un local din apropiere sau flyere ce conțin un card, care le-ar oferi anumite beneficii precum internet gratuit sau posibilitatea de a participa la o tombolă. Despre aceasta a anunțat Nicolae Panfil, șeful Misiunii de Observare a alegerilor Promo-LEX.

„La intrarea în secții, un grup de tineri oferă alegătorilor scurte albe cu inscripția Rusia – Moldova. Grupul mai oferă alegătorilor care au părăsit deja secția invitații la un local din apropiere, accesul fiind doar în baza acestor invitații, care sunt numerotate. 

De asemenea, grupul în scurte albastre – se vede că este alt grup, oferă flyere cu cardul cetățeanul Republicii Moldova în Rusia – card anunțat anterior de diverse organizații din Federația Rusă. La activarea acestui card, se oferă anumite beneficii precum internet gratuit sau posibilitatea de a obține 5000 de boxe sonore gratuite. 

În preajmă sunt și muzicieni. Se cântă, este distracție, este multă gălăgie în jur”, a declarat Nicolae Panfil, șeful misiunii de observare Promo-LEX, în cadrul conferinței de presă de la ora 14:00. 

În total, potrivit Promo-LEX, până la ora 14:00, de către observatorii Promo- LEX  au fost raportate 6 cazuri de zvonuri, tentative sau chiar situații de recompensă materiale sau bănești, în raza a 100 m de la secția de votare.

Printre aceste cazuri se numără: 

- în stânga Nistrului, la două secții de votare din Cocieri, doi alegători discutau că vor fi remunerați pentru vot. La secția 8 din Varnița, un grup de alegători erau în căutarea transportului care i-a adus la secția de vot și „discutau că au votat contra unui candidat pentru o altă candidată din buletin, iar pentru vot i s-au promis 1000 de lei”. 

- la secția de votare nr 24 din Sănătăuca, un grup de trei persoane discută despre faptul că vor fi remunerați cu 400 de lei pentru vot și 100 de lei pentru transport. 

- în secția de votare nr 21 din Doroțcaia, la ora 09:01, doi alegători s-au apropiat de mașina în care se aflau observatorii Promo-LEX - observatori mobili, și le-au propus să își vândă votul. După ce au ieșit din secția de votare, cei doi alegători s-au apropiat repetat de observatori și au arătat un abțibild albastru cu sigla votat, ca să demonstreze că au votat. „Evident că observatorii noștri au fost confundați cu altcineva, dar oamenii erau în căutarea celor care probabil le-au promis că le vor oferi remunerare”.

- în apropierea secțiilor de votare nr 18 și 19 din Cocieri, un grup de 3 persoane discutau sume de 2-3 mii de lei pentru remunerarea voturilor exprimate, din partea unor formațiuni politice. 

 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter