Pe 7 aprilie, lider al mișcării naționale din Republica Moldova, Nicolae Costin, primar al Chișinăului (1990-1994), ar fi împlinit 89 de ani. Cu acest prilej, Gimnaziul „Nicolae Costin” din Chișinău organizează o serie de manifestări dedicate promotorului renașterii naționale, co-autor al Declaraţiei de Independenţă şi al Constituţiei Republicii Moldova.
Programul evenimentelor include, pentru luni, 7 aprilie, lansarea site-ului educațional „Povestea unui om – Nicolae Costin, promotor al Renașterii Naționale”; marți, Expoziția tematică: „Nicolae Costin – primar general al municipiului Chișinău (1990 - 1994)”; miercuri, ora 9:30, Lecția recunoștinței: „Urmele frumoase ale lui Nicolae Costin”; joi, 10 aprilie, ora 9:30, Lecția de istorie: „Personalitatea lui Nicolae Costin, evocată în colecția de documente, publicații și periodice”; vineri, 11 aprilie, Concurs cognitiv online cu genericul: „Urmându-și menirea”.
Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, soția regretatului luptător național, anunțând pe Facebook evenimentele dedicate lui Nicolae Costin, a evocat curajul acestuia de a începe eliberarea Chișinăului de simbolurile ideologiei comuniste, care a ținut Basarabia mai bine de 70 de ani în întuneric.
„Astăzi, tânăra generație de politicieni – cei care se declară ferm angajați pe calea europeană – are datoria să continue acest demers de curățare a spațiului public din Moldova de răsărit de relicvele trecutului”, a scris Iuliana Gorea Costin.
„A venit momentul ca toate vestigiile comunismului – de la Lenin la Kotovski, de la monumentul de pe bulevardul Renașterii, la cel din fața Academiei de Științe și la cel din fața fostului cinematograf „Gaudeamus” – să fie concentrate într-un singur loc, ce ar putea deveni parte a unei lecții de istorie: o experiență de evitat, nu glorificat. Europa ne cere nu doar reforme, ci și curajul de a ne confrunta sincer cu trecutul.”