Actualitate

Autoritățile R. Moldova întreprind eforturi pentru a scăpa de dependența de Gazprom

Independenta de Gazprom
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ar putea fi ultima iarnă în care Kremlinul şantajează energetic Republica Moldova. Este declaraţia deputatului PAS, Dumitru Alaiba, care dă asigurări că autorităţile vor identifica alternative la gazul rusesc. Alaiba a mai sugerat că, din 2023, Republica Moldova nu va mai avea nevoie de un contract cu Gazprom. Şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a reacţionat rapid la declaraţiile lui Alaiba şi spune că acordul cu gigantul rus nu poate fi reziliat atât de uşor.

DUMITRU ALAIBA deputat, PAS: „Depunem toate eforturile ca această iarnă să fie ultima în care Kremlinul ne poate șantaja energetic pentru că începând cu anul viitor această presiune să aibă eficienţă zero. Anul acesta e primul în care Republica Moldova şi-a făcut deja rezerve pentru perioada rece de gaze naturale. O să diversificăm sursele de energie. O să migrăm la alte surse decât gazele naturale. O să trecem la regenerabile într-o măsură tot mai mare”.

La scurt timp de la declaraţia deputatului PAS, a urmat şi reacţia şefului Moldovagaz. Vadim Ceban i-a reamintit lui Dumitru Alaiba că "Moldovagaz" și "Gazprom" au semnat un contract pe un termen de cinci ani.

REACŢIA ŞEFULUI MOLDOVAGAZ, VADIM CEBAN: „Contractul poate fi reziliat, poate fi condiționat doar de normele stabilite și în conformitate cu anumite proceduri. Conform regulilor pieței energetice a Republicii Moldova, furnizorii și consumatorii au dreptul de a schimba furnizorul principal în cazul în care condițiile pieței sunt mai atractive decât cele ale aprovizionării Gazprom”.

Deputatul PAS mai admite că, în plină iarnă, ne-am putea pomeni fără gaz de la Gazprom, din acest motiv Republica Moldova trebuie să devină independentă din punct de vedere energetic, mai spune Alaiba.

DUMITRU ALAIBA deputat, PAS: „Fix aşa cum lasă în beznă o ţară întreagă – Ucraina, aruncând rachete peste infrastructura energetică, eu cred că nu trebuie să excludem şi un scenariu mai sumbru pentru noi atunci când în mijloc de iarnă să ne închidă în general gazul”.

Între timp, situaţia în domeniul electroenergetic din Republica Moldova se ameliorează. Deficitul de curent a scăzut semnificativ, de la 33%, cât era la începutul lunii, până la 4-5%, în prezent. Peste 80 la sută de electricitate este importată din România.

SERGIU APARATU director, Moldelectrica: „La moment deficitul în sistemul electroenergetic este de 4%, care e acoperit prin ajutorul de avarie din România. Activarea sau neactivarea lui depinde se situaţia în timp real. Avem o cotă mai mare care putem să o importăm pe contracte comerciale. Noi acum avem posibilitatea să acoperim până la 500 MW consumul malului drept prin contractele comerciale de pe piaţa OPCOM”.

În luna octombrie, consumul de gaze naturale în Republica Moldova s-a redus cu 57%, iar cantitatea de energie electrică cu 14 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunţat acum o săptămână Ministerul Infrastructurii.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter