Politic

Mesaj puternic din Parlamentul European: UE pregătește sancțiuni pentru oligarhii care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova

Mesaj puternic din Parlamentul European: UE pregătește sancțiuni pentru oligarhii care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova

Încercările Rusiei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova, dar şi provocările economice în contextul războiului din Ucraina - sunt printre subiectele analizate, aseară, de Parlamentul European. Eurodeputații au transmis Chişinăului un nou mesaj de susţinere pe diverse filiere. Iar comisarul European pentru Vecinătate şi Extindere, Oliver Varhelyi, a spus că UE pregătește sancțiuni pentru oligarhii care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Republica Moldova este o prioritatea pe agenda europeană, iar sprijinul UE este de neclintit. Este mesajul transmis de comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, în deschiderea dezbaterilor cu privire la situația din Republica Moldova. Oficialul a mai precizat că Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă pentru securitatea ţării.

OLIVER VARHELYI, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere: „Republica Moldova s-a confruntat cu pierderea unor piețe importante, inflație, încălcarea spațiului său aerian și proteste înscenate. Pregătim o misiune civilă pentru securitatea şi rezilienţa Republicii Moldova. Comisia explorează un nou regim de sancțiuni pentru indivizii care vor să destabilizeze această țară. Vreau să vă asigur că Uniunea Europeană este solidară cu Republica Moldova. Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană.”

Iar europarlamentarii români au cerut ca Republica Moldova să fie ajutată, încluisiv finaciar, în această perioadă dificilă, când Rusia continuă să creeze haos şi destabilizare. Oficialii cred că negocierile de aderare la blocul comunitar ar trebui să înceapă cât mai repede.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat român: „Îndată ce sunt implementate aceste nouă reforme trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cursul acestui an, trebuie să liberalizăm comerţul cu Republica Moldova, pentru ca să poata exporta la fel ca Ucraina cât mai mult, să se poate dezvolta economic.”

DACIAN CIOLOȘ, europarlamentar român: „Pentru ca provocările lui Putin să nu aibă succes trebuie ca Uniunea Europeană să ajute Republica Moldova să facă față crizelor prin care trece, atât celor de securitate, dar și cele legate de economie și traiul cetățenilor moldoveni.”

DRAGOŞ TUDORACHE, europarlamentar român: „Noi Parlamentul european trebuie să ne asigurăm că spijinim Republica Moldova în continuare şi dacă domnul Borell ar fi aici i-aş fi cerut să adauge oligarhii Republicii Moldovei Şor, Platon, Plahotniuc pe lista sancţiunilor Uniunii Europene.”

ANNA FOTYGA, europarlamentar, Polonia: „Trebuie să îi ajutăm şi să deschidem negocierile de aderare cât de curând posibil. Vreau să cer să implementăm toate măsurile financiare şi tehnice necesare pentru a ajuta Republica Moldova.”

O rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova ar urma să fie supusă votului într-o viitoare sesiune plenară a Parlamentului European.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter